11 Ocak 2007

PORTAKALLI KEREVİZ VE OCAK AYI AMA BEN NEDEN ÜŞÜMÜYORUM?








Merhaba sevgili dostlarım.

Ne ilginç değil mi? Kış sebzeleri tarifleri ekliyoruz bloglarımıza durmadan ama ortada ne kar var, ne yağmur, ne de üşüten fırtınalar. Oysa aylardan Ocak ve onu da neredeyse yarılamak üzereyiz.

Kendi küçük dünyamızda seviniyoruz belki de buna. Oh oh bu sene az üşüdüm, güneşli havalarda gezdim diye. Sadece Türkiye değil bütün dünyada sıcaklık normalin üstünde. Avusturya'dan Arkadaşım Ka. de oralarda havaların inanılmaz sıcak gittiğini söylüyordu geçen gün. Ancak emin olun ki ne Kutup Ayıları, ne Alaska Ren Geyikleri ne de Mavi Balinalar böyle sevinmiyor.


Umarım yapabileceğimiz bir şeyler vardır ve bunların farkında oluruz. Daha da önemlisi elimizden geleni yapabiliriz.

Kerevizin ne tadını ne de kokusunu çok sevmiyorum aslında. Hatta babaannem "Çocukluğumda sırf kereviz kokusunu derin derin koklamak için manavların arka sokaklarında sıralandığı Menemen'in meşhur "Taş Hanı'na" uğrardım her fırsatta. " dediğini duydunca kıkır kıkır gülmüştük sevgili kardeşlerim Pı. ve On. ile. Kerevizin kokusu mu ıyyyy diye.

Geçenlerde ziyaretine gidince Ze. yengemde yedim. Ben nezaket icabı minik bir tabak almıştım; ama o kadar lezzetli olmuş ki dayanamadım ve bir tabak daha istedim.

Sonra anneme de söyledim evde denemesi için. Tarif, aşçılık anneme ait. Ben sadece fotoğrafladım, kalori tablosunu düzenledim ve tabii ki oturup bir güzel yedim.

Malzemeler:

- 5 orta boy kereviz
- 3 kuru soğan
- 2 kerevizin yeşil yaprakları
- 1 çay bardağı zeytin yağı
- 1/4 limonun suyu
- 1 çay bardağı portakal suyu
- 1 yemek kaşığı pudra şekeri
- 1 çay kaşığı tuz

Yapılışı:

Kerevizlerin kabuklarını derin olarak soyup iri iri dilimleyin. Limonlu suda bir süre bekletin. Tencerede ince ince doğradığınız soğanları zeytinyağının yarısı ile kavurun. Üzerine limon suyunda beklettiğiniz ve suyunu süzdüğünüz kerevizleri ekleyin. Kereviz yapraklarını, tuzu, şekeri, portakal suyunu ve zeytinyağının geri kalanını ekleyelip ağır ateşte pişirin. Soğuduktan sonra cam veya porselen bir kaba alıp, soğuk olarak servis yapın.

Afiyet olsun size şimdiden.



BİR BAŞKA PORTAKALLI KEREVİZ TARİFİ İSE BURADA 


------------------------------------------------------------------------------------




3 yorum:

  1. hello nice blog and looking nice matter but i m unable to understand becaouse it is not in english or hindi

    YanıtlaSil
  2. Hi;

    You are right. I must prepare my blog english too to international contacts. I enjoy your blog. You are studying chem. and I stuied biology when I was univ. and master.

    If there is no problem I want to add your blog my favor. list. OK?

    Warmly regards.

    YanıtlaSil
  3. Ellerine sağlık anneciğinin, sana da afiyet olsun Tatlım. Geçenlerde İkbal Gürpınar da söylemişti portakallı kereviz diye bende yapmayı istiyorum da fırsatım olmamıştı. Bir ara artık yapmam lazım bu kadar lezzetli olduğuna göre :)
    Aslında hava sıcaklıklarına ben de üzülüyorum.
    sevgiler

    YanıtlaSil