10 Ocak 2013

PORTAKALLI AYVALI KEREVİZ



Merhabalar.... Selamlar...


Kerevizle olan geçmişim pek de güzel değildir aslında... Bizler yetişirken annem aman çocuklar bol vitamin alsın derdiyle sık sık pişirirdi. İllada o sevmediğim şimdi bile hatırlayınca içimi kaldıran nohutlu, patatesli hali... Sonra bir gün işte burada anlattığım gibi  kerevizle aram düzeliverdi. 
Artık bizim evde her hafta mutlaka pişiyor ve afiyetle yeniyor. Ancak bu aşağıda sizlere takdim edeceğim şekli ise bir başka. Bence, zarif davet sofralarınızı süsleyecek bir zeytinyağlı seçeneği olmaya aday. Hatırı sayılır nice misafirler ağırlayacağınıza eminim...


Tarifi Kuzinede Kızaran Ekmek'in sayfasında görmüştüm. Ufak ekleme ve çıkarmalarla bizim ev halkının damak tadına uygun hale getirdim. 

Bence siz de deneyin...

Bu harika lezzetten aman mahrum kalmayın...

Hoşçakalın...



MALZEMELER: 

500 gr kereviz
1  adet ayva 
2 adet havuç
2 adet kuru soğan
5-6 diş sarımsak
1/2  limon suyu
2 adet portakalın suyu
Çay kaşığı ucuyla zerdeçal
Çay kaşığı ucuyla toz zencefil
Çay kaşığı ucuyla tarçın
Tuz
1 çay bardağı zeytinyağı
2 yemek kaşığı kuş üzümü


YAPILIŞI:

Kerevizlerin kabuklarını soyun ve iri elma dilimleri şeklinde dilimleyin. Yarım limon suyu ile derince bir kapta bol su hazırlayın. Hazırladığınız kerevizleri bu suyun içine alın. Ayvaları da aynı şekilde dilimleyip limonlu su içine koyun. Havuçları temizleyip iri dilimler halinde kesin. Sarımsakları en fazla dörde bölün. Kuru soğanları iri iri doğrayın.
Zeytinyağını bir tencereye alın. Önce soğanları ve havuçları koyun.  Soğanlar pembeleşene dek kavurun. Sarımsakları ekleyin, kereviz ve ayvaları sudan çıkarıp tencereye alın. Üzerine portakal suyunu ekleyin. Sebzeleri beklettiğiniz limonlu sudan yarım bardak kadar alıp baharat ve kuş üzümünü de tencereye koyun. 20 dakika kısık ateşte pişirin. Kereviz ve ayvaların pişip pişmediğini arada kontrol edin. 

Afiyet olsun...


2 yorum:

  1. benzer bir tarifi festiganda da görmüştüm.bana çok ilginç geliyor ayva,kereviz vs. sen hatta değişik baharatlar da eklemişsin.ama bu kadar beğeniliyorsa denemekte fayda var diye düşünüyorum.

    YanıtlaSil
  2. Hııımmm, tarçın ve üzüm ilavesi ilginç olmuş. Bu haliyle de denemek lazım. Ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil