27 Eylül 2012

ACEMİLERE, BEKARLARA, BAYLARA, BAYANLARA...İZMİR KÖFTE


Selamlar sevgili dostlar...

Bugün size detaylı, bol fotoğraflı bir tarif vereyim istiyorum. Hem yapması çok kolay, hem lezzetli hem de sağlıklı...

İzmir Köfte yapalım mı bugün?

Belki siz başka şekilde de yapıyor olabilirsiniz. (Tüm sebzeleri kızartmak, fırınlamak...) Bir de böyle deneyin bence. Hafif ve leziz olduğunu siz de göreceksiniz.... (Tarif annemden)

Gelelim malzemeler listemize...

Malzemeler:

Köfte için
500 gr kıyma
1 adet kuru soğan
4 yemek kaşığı galeta unu
1 adet yumurta
1 avuç yıkanmış ayıklanmış maydanoz
Tuz, karabiber, kimyon

2 adet patates
5-6 adet sivri biber
2 adet kırmızı biber (bu sefer kullanmadım.)
1 adet domates
1 yemek kaşığı domates salçası
1 yemek kaşığı biber salçası
1 çay bardağı sıcak su
1 fincan zeytinyağı

Yapılışı:

Köfte malzemelerini bir kapta yoğurun. Ben soğanı ve maydanozu beraberce rondodan geçirdim. Galeta unu yerine bayat ekmek içi de kullanılabilir. Baharatların miktarını kendinize göre ayarlayabilirsiniz. Başka baharatlarda ekleyebilirsiniz. Ancak orjinali kimyon kokulu bir köftedir.

Yoğurduğunuz harçtan irice bir mandalina büyüklüğünde parçalar kopararak rulomsu uzun ve kalın köfteler yapın. 

Yemeği pişireceğiniz tencereye 1 fincan zeytinyağını dökün. Orta ateşte yağı ısıtın. (Kızartma yapar gibi cızırdatmadan.) Sonra köfteleri tencereye dizin ve hafif rengi dönene kadar çevirerek pişirin. (Kızartma değil )



Köfteler ağır ağır pişerken bir yandan patatesi soyup parmak, parmak doğrayın, biberleri yıkayıp tohumlarını çıkarıp ikiye bölün. Domatesi soyup rondodan geçirin. (Rendelene de bilir. İçine az miktar taze kekik atılabilir.)



Köfteler olunca ateşi kısığa alın. Köfteler tencerenin tabanında düzgün sıralı olacak şekilde; köftelerin aralarına patatesleri sıralayın. Üzerine biberleri koyun. Domates rendesini dökün. Bir çay bardağı sıcak su içinde salçaları eritin. İsterseniz bu meyaneye tuz ve karabiber de atabilirsiniz. Damak zevkinize göre ayarlayın. Sonra bu meyane-sosu da tencerenin üzerinde gezdirin.


Çok kısık ateşte yavaş yavaş, patatesler ve biberler yumuşayana, köfteler pişene kadar tutun. İhtiyaç olursa arada sıcak su takviyesi yapılabilir. Anca bu yemeğin kıvamlı ve suyu az olacağı dikkatten kaçmamalıdır.



Sonra da afiyetle yiyin efem....

6 yorum:

  1. bir izmirliye de bu yakışırdı,ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
  2. Anne tarifleri her zaman en güzelidir. Bu da ilginç bir köfte tarifi. Çok nefis gözüküyorlar, çok da güzel anlatmışsınız. Annenizin ve sizin ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
  3. Yaptığınız köfteler harika görünüyor.
    Annelerimizin tarifleri hayat kurtarmaya devam ediyor.
    Ellerinize ve emeğinize sağlık, sevgiler.

    YanıtlaSil
  4. cok denedim.Ama hic istedigim sonucu alamadim.Bir de bunu deneyeyim bakalim :)

    YanıtlaSil
  5. Ellerine sağlık canım,enfes bir sunum ve anlatım olmuş:)
    güzel günlerde görüşmek üzere.
    sıcacık sevgilerimle..
    inciyemek.blogspot.com

    YanıtlaSil