21 Ekim 2012

EVDE ŞERBET YAPIMI...VİŞNE ŞERBETİ KUŞBURNU ŞERBETİ











Merhaba çocuklar...

Rahmetli anneannemden öğrendiğim bir şey daha var ki o da kendi meyve suyunu evinde kendin yapacaksın...

Eylül ayında vişne ve kuşburnu daha tezgahlardan kalkmadan almış, temizleyip buzluğa kaldırmıştım. Geçen hafta, hem kızılcık, hem de vişne şurubu yaptım... Hem büyük oğlan :) , hem de küçük oğlan bayıldı :))

Belki siz de buzluğa vişne ya da kuşburnu atmışsınızdır ve yaklaşan kurban bayramında ziyaretinize gelen misafirlerinize ikram edersiniz diyerek paylaşmak istedim.

NOT: Sağ bardaktaki kuşburnu, soldaki ise vişne şerbeti....


Anneme telefonda sora sora yaptım...

Tarifleri sizin için geliyor... 

VİŞNE ŞURUBU/ŞERBETİ

1 kg vişne (sapları ayıklanmış)
750 gr toz şeker
1,5 litre içme suyu


Vişneleri yıkayıp saplarını ayıkladıktan sonra, çekirdeklerini çıkarmadan derin bir tencereye alın. Üzerine 1,5 litre içme suyunu ve şekeri ilave ederek kaynamaya bırakın. Vişne taneleri iyice yumuşayınca şurubu bir süzgüden geçirin. Vişne tanelerini ise kaşık ile ezerek sularını çıkarın. Tanelerden iyice faydalanmak isterseniz süzgünün üzerinde kalan posayı çok az şerbet ilavesi ile tekrar kaynatıp süzgüden geçirebilirsiniz. Soğuyan şerbeti cam şişe içinde buzdolabında muhafaza edin. Hazırladığınız konsantre bir şerbettir.  İçmek istediğiniz zaman soğuk su ile sulandırmanız gerekir. Benim verdiğim ölçülerle yaparsanız 1/1 su ile sulandırmak kafi geliyor. Siz yine de kendi damak zevkinize göre ayarlama yapabilirsiniz.

KIZILCIK ŞURUBU/ŞERBETİ

1 kg kızılcık
1 kg toz şeker
1,5 litre içme suyu

Kızılcıkları yıkayın. Çekirdeklerini çıkarmadan derin bir tencereye alın. Üzerine 1,5 litre içme suyunu ve şekeri ilave ederek kaynamaya bırakın. Taneler iyice yumuşayınca şurubu bir süzgüden geçirin. Yumuşamış kızılcık tanelerini ise kaşık ile ezerek sularını çıkarın. Tanelerden iyice faydalanmak isterseniz süzgünün üzerinde kalan posayı çok az şerbet ilavesi ile tekrar kaynatıp süzgüden geçirebilirsiniz. Soğuyan şerbeti cam şişe içinde buzdolabında muhafaza edin. Hazırladığınız konsantre bir şerbettir.  İçmek istediğiniz zaman soğuk su ile sulandırmanız gerekir. Benim verdiğim ölçülerle yaparsanız 1 ölçü şerbete 1,5 ölçü su ilave etmelisiniz. Siz yine de kendi damak zevkinize göre ayarlama yapabilirsiniz.


Afiyet olsun, bayramda misafiriniz bol olsun :)

6 yorum:

  1. yaşımız gereği bayramlarda henüz misafir edilen taraf oluyoruz ama umarım gittiğimiz yerlerde böyle lezzetler ikram edenler olur:)

    YanıtlaSil
  2. E sen bana gel öyleyse canım benim :))

    YanıtlaSil
  3. :)
    sizin akrabalar uzakta belli:)ama gelirim bak,yürekten çağırma beni:)))

    YanıtlaSil
  4. Uzaktalar, çok mu belli oluyor :)

    YanıtlaSil
  5. Mehmet ağırman24 Ekim 2012 21:25

    Annemin yaptığı kuşburnu gibisi yoktur. Bal da içine kattığında on numara 5 yıldız oluyor. Gerçekten çok faydası varmış, şimdi baktımda.


    Kuşburnunun faydaları : http://www.saglikbir.com/1112-kusburnu.html

    YanıtlaSil
  6. Teşekkürler, annenizin de ellerine sağlık Mehmet Bey...

    YanıtlaSil