20 Şubat 2013

İÇLİ KÖFTE


Merhabalar;


Efendiiim Gaziantep gezisinden, kültüründen, mutfağından öyle etkilenmiş, öyle etkilenmişiz ki, gelir gelmez aldığımız eyşaları salonumuza; yiyecekleri mutfağımıza dizdik... Tadı damağımızda kalan Gaziantep lezzetlerini birer birer denemek istiyorum. 

İlk önce "İçli köfte" denemeyi aklıma koymuştum... Bir kaç ay önce tarif kitaplarından bakarak bir kaç İçli Köfte denemem olmuş ve gayet güzel bulmuştum. Ancak Gaziantep'te orjinalini yedikten sonra üzerinde biraz daha çalışmaya karar verdim. 

Aşağıda her aşamasını fotoğrafladığım tarifi göreceksiniz. Bu sefer tam kıvamında leziz köfteleri yapmayı başardım sanırım.

Tarif ve fotoğraflar aşağıda...

Candan sevgi ve selamlar...

İÇLİ KÖFTE

Malzemeler:

KÖFTE MALZEMELERİ

3 su bardağı ince bulgur
1 yumurta
1 ince ince doğranmış kuru soğan
1 yemek kaşığı domates, 1 yemek kaşığı biber salçası
2 yemek kaşığı un
2 yemek kaşığı irmik
1/2 çay bardağı sıvı yağ
Tuz

İÇ MALZEME

350 gr kıyma
4 adet ince doğranmış kuru soğan
1/2 su bardağı ufalanmış ceviz içi
Karabiber
Tuz


YAPILIŞI:

Bir tencereye sıvı yağ koyup kıymayı kavurmaya başlayın. Kıyma suyunu salıp çekince ince doğranmış soğanları ekleyin. Soğanlar da yumuşayınca ceviz ve baharatları da ekleyerek ılınmaya bırakın...

İnce bulgurun üzerini geçecek miktarda kaynar su koyup, ağzı kapalı bir tencerede bulgur yumuşayana kadar bekletip, demlendirin.

Yumuşayan bulgura diğer diğer köfte malzemelerini de katarak bir güzel yoğurun. 

Yoğurduğunuz harçtan yumurta iriliğinde bir parçayı alıp, avucunuzun içine alın.



Avuç içine aldığınız köfteyi sürekli döndürerek, sağ işaret parmağıyla köftenin ortasını oyun. İhtiyç duyarsanız ellerinizi arada yağlı su koyulmuş bir çanakta ıslatabilirsiniz.




Soğuyan harçtan 3 tatlı kaşığı alarak, oyulan köfteye doldurun.


Sonra köftenin ağzını kapatın.


Elinizle şöyle hafiften bir şekil vererek genişçe bir tepsiye, birbirini ezmeyecek şekilde dizin. 


Bu ölçüyle yaklaşık 25 adet köfte çıkıyor. Ben bir kısmını buzluğa kaldırdım. Arada çıkarıp yeriz diye :))

Derin bir kızartma tenceresine bol sıvıyağ koyarak, iyice kızdırın. Yağ kızınca, köfteler tencerede rahat hareket edecek şekilde az miktarda koyun. Bir kevgirle döndürerek her tarafı esmerleşene kadar kızartın.


Afiyet olsun...

3 yorum:

  1. ellerinize saglik güzel gözüküyo tadida bi okadar lezzetli olduguna eminim ilk firsatta deneyecegim

    YanıtlaSil