20 Kasım 2007

YE#28 BEŞİNCİ 13 YENİ TARİF VE BİR HİKAYE

Merhaba Sevgili Dostlar....

Yeni bir etkinlik, yeni tarifler...Biraz acemilikler, gecikmeler...Sonunda nihayete erdi ve alnımızın akıyla çıkma ümidiyle buradayım...Çok zor günler geçirdim bu arada. Sevgili anneannemi kaybettim. Dostlar sağolsun...Bana yemek yapma zevkini aşılayan kadını özleyeceğim. Zaten sitemde de ilk onun tarifiyle bir açılış yapmıştım. Müzeyyen Hanım'ın kabak mücveri...Çocukken onun maharetli ellerine dikkat ederdim hep yemek yaparken. Domates kabuklarını incecik soyar, soğanları çabucak minik minik doğrardı...Müsadenizle ben bu etkinliği ona ithaf ediyorum....

Sevgiler.....





Betül bize taaa İngiltere'den kuşburnu marmeladı hazırlayıp göndermiş. Kış kahvaltılarında ekmeğimize sürelim diye...Sen gönderirsin de yemez miyiz hiç?
Sevgiler...

------------------------------------------------------------------------------------------------




Egeli hemşehrilerimden biri de Yasemin. Bize yöresine ait kış hazırlıklarını öyle güzel anlatmışki. Gidip okuyun derim.


------------------------------------------------------------------------------------------------



Bu işin ustalarından Kuzine'ye verelim mikrofonu....Kuru yufka yapmış bizlere ve daha başka tarifler de var sayfasında. O yufkalarla yapılmış nice şeyler geçiyor kafamdan. Mersi Kuzine, ellerine kollarına sağlık.

------------------------------------------------------------------------------------------------




Bir hemşehri tarifini ağırlamaktan ötürü duyduğum mutlulukla Selcen'e dönüyorum...Bezelyeler, turşular, fasülyeler....Tam bir kış hazırlığı olmuş.... Evdekiler yaşadı Selcen....:)))

-----------------------------------------------------------------------------------------------



Zengin antep mutfağından kış hazırlığı için neler tavsiye edecek acaba bize Naile? Benim de hiç bilmediğim tatmadığım bir lezzet "Sumak Ekşisi" Hep beraber öğrenelim derim....

------------------------------------------------------------------------------------------------




Mutluluğun sırrını keşfetmiş Burçak'a kulak verelim istedim. Erik reçeli ve turşu....Belki de bu kış bizim mutluluk sırrımız olacak....

------------------------------------------------------------------------------------------------



Sevgili arkadaşım kıtalar ötesinden benim etkinliğime misafir olmuş. Seni çok özledim Tubacım...
Çilek ve elma pestili....Keşke bu kadar uzakta olmasaydın da gelip tadına da bakabilseydim... Sevgiler sana ve kızlarına...
------------------------------------------------------------------------------------------------



Çalışan bayanların uğrak yeri... Ankara'dan Füsun.... Acur ve biber turşusu...Yanına etli nohut ve pilav... Hımmm nefis....

------------------------------------------------------------------------------------------------


Bir ilginç tarif daha.... Belki de en ilginçlerinden... Yoğurt Turşusu (Lahneh in Oil) Amerika'dan Hale'den.... Mersi Hale'ciğim...

------------------------------------------------------------------------------------------------








Mineli çeşit çeşit yemeklerle dolu bir sofrada ağırlıyor bizi... Neler var neler... Hadi gidip bakalım...

------------------------------------------------------------------------------------------------



İlk defa etkinliğe katılan bir dostumuz Neriman... Daima mutfakta... Daima pişiriyor.... Bize değişik bir biber turşusu tarifi veriyor haydi okuyalım hep beraber....

------------------------------------------------------------------------------------------------



Asya Yusof sayfasıyla ilgili bir sorun yaşıyor, o nedenle tarifini onun ağzından ben aktarayım size :))

Zeytin yagli karisik sebze meze tursusu

Malzemelerim.
sirke
tuz

3 buyuk kavonoz icin..
1 tane karni bahar
6 tane yesil domates
2 tane buyuk lerinden patlican
1 tane kereviz koku en( buyuklerinden bizim burada portakaladan buyuk)
3 tane kereviz dali
3 tane aci sivri biber
5 tane havuc
250 grm cok ufaklarindan arpacik sogani 
niniklerden1/2 lahana
100 grm kadarda taze fasulye.
2 konserve kutu da (suyun icinde satiliyor kestane)
Arzu ederseniz daha onceden yaptiginiz salatalik tursundan daha sonra icersine ilave edebilirisniz,,

daha sonrada yaglanama isleminde kulanilicak malzemeler
zeytin yagi
kekik
kirmizi pul biber,
kuru kekik
gajun ( bir tur karisik baharat icersinde kurutulmus sogan, kereviz,sarmisak tozu toz kirmizi biber ,kurutulmus maydonoz, ve diyerkurutulmus sebzelerin ogutulmus toz halinde satiliyor)
zeytin..

Yapilisi
Tum sebzeleri kucuk kucuk kestim tavla zari kadar soganlari ayikladim kerevizin kokunu ayiklayip ayni sekilde kestim daha sonra kavonozun icersine hepsini koydum kavonozunuzun tam alttan dort parmak olcun ve sirkesini tam dort parmak olarak ayarlayin ben her kavonoza kavonozlarim buyuk tur yanliz 4 litrelik tirbir kepce yemek kepcesi ile tuz koyarim ve soguk su ilave ederimuzerine kavanozun agzina kadar kapagini kapar bir kere calkalarim altust olsun sirke ve tuz bir birine karissin diye daha sonra bunlari3-4 gun bu kavonozda biraktim 4 gun sonra acik tadina baktim hepsininicersine sirke ve tuz cekmis patlicanlar erirmemis hepsi sertolmasi gerekli bu sebzeleri suzdum suyunuve buyukce bir yerde uzerlerine kirmizi pul biberi ve kekik gajun udokup elimiz ile avkaladim alt ust yaptim iyicenebaharatlandiklarindan emin olmak icin tadina bakabilirisniz veuzerlerine ister yesil, iste siyah zeytin ilave edip daha sonrabunlari yeniden ayni kavonoza koyalim ve uzerlerine kavonozunyarisina kadar zeytin yagi diyer yarisina varsa soya yoksa sebze yagiilave edip bu sekilde saklayabilirisniznot : baktiniz sebzeler hala buyuk duruyor yerken servise alirkendaha kucuk yapabilirisiniz sebzelerin boyudu cok ufak olmasi gerekliyerken kasiginiza en azindan tum sebzelerden girmesi gerekli..afiyet olsun..Soka sancak karadagli milli biber tursusu Bu biber tursunu gocmen bir arkadasimda yedim senler once ve cokbeyendim bir keresinde bana geldi beraber yaptik ozamandan beri birdaha yapmamistim gecenlerde kiz kardesim bende cok biber var neyapayim deyince bunu tarif ettim ve kendisi yapti cok hosuna gitmisbende kiskandim anlata anlata bitiremedi cok aci olmus oyle diyordubende birazcik yapmaya karar verdim..icersine giren bazi malzemeler turkiyede nasil bulunur bilmiyorum amaturkce isimlerini arastiricam sizler icin..Malzemlerim1 kilo tatli biber1/2 kilo aci sivri biber1 kutu bizim kutular 500 ml sour crema1 kutu cottage cheese 500 ml ( bizim tatli lor u andiriyor)1 kutu crema 500 ml500 grm beyaz peynir tuzlu olabilir..YapilisiBiberleri yikayip ayikladiktan sonra iri iri kestim ve plastik birkavonun icersine bunlari koydum uzerlerine crema, sour cream vecottage peynirini ilave ettim beyez peyniride ufak uafak elimleboldum en ustune bunu ilave ettim bir kasik yardimi ile biberleripeynirin icersine gomdum ve buz dolabinda bir hafta beklettim yemekicin cikarttigimda uzerlerine zeytin yagi ve corek otu koydum..taze sicak kepekli ev ekmegi ile harika oluyor ekmeginizi batiripyemek cok lezzetli inanin…afiyet olsunnot: eyer beyaz peyniriniz tuzlu ise tursuya tuz koymayin yok eyertuz az ise tadina bakarak onu kendiniz agiz tadiniza goreayarlayabilirisniz..
--http://benimmutfagim.net/
------------------------------------------------------------------------------------------------


Yaren'den bir biber turşusu tarifi öğrenelim....


------------------------------------------------------------------------------------------------



Eveett müsadenizle ben etkinliğimin onur konuğu olarak Punto (Akın) Amcam'ı seçtim. Güzel hikayesi ile katıldı etkinliğime... Öpüyorum ellerinden Punto Amca....

7 yorum:

  1. Merhaba Mahzun Prenses,
    Biliyorum, basin cok kalabalik bir de dustugu yeri yakan bir dertle muzdaribsin ama bir firsat buldugunda (ismim Fatma olarak yazilmis, daha cok Betul seklinde taniniyorum) duzeltirsen sevinirim.

    YanıtlaSil
  2. Sevgili Mahzun Prenses; başın sağolsun. Ben de seni kırmadım, etkinliğe katıldım ama kendi günlüğümde bir çiroz hikayesi ile. Çirozları senin günlüğüne gönderemedim, zira balıklar henüz çiroz olmadı!...

    YanıtlaSil
  3. cumartesi mutfağı25 Kasım 2007 21:48

    Sevgili prenses,

    başınız sağolsun, allah rahmet eylesin, anneanneler çok önemlidir bilirim. Mekanı cenent olsun inşallah...

    tolunay

    YanıtlaSil
  4. Hello I just entered before I have to leave to the airport, it's been very nice to meet you, if you want here is the site I told you about where I type some stuff and make good money (I work from home): here it is

    YanıtlaSil
  5. Mutlu bayramlar ve Mutlu Yillar sevgili prenses. Sen unuttun artik beni:((.

    YanıtlaSil
  6. Mutlu yıllar, her şey gönlünüzce olsun...

    tolunay

    cumartesimutfagi.blogspot.com

    YanıtlaSil
  7. merhabaaa...

    blogunuza uğradım...bizimle çalışmak isterseniz bekleriz...

    http://hanimhanimcik.blogspot.com/

    iyi çalışmalar diliyorum...

    ORİFLAME KOZMETİK GÜZELLİK DANIŞMANI

    YanıtlaSil