Merhaba Sevgili Dostlar....
Yeni bir etkinlik, yeni tarifler...Biraz acemilikler, gecikmeler...Sonunda nihayete erdi ve alnımızın akıyla çıkma ümidiyle buradayım...Çok zor günler geçirdim bu arada. Sevgili anneannemi kaybettim. Dostlar sağolsun...Bana yemek yapma zevkini aşılayan kadını özleyeceğim. Zaten sitemde de ilk onun tarifiyle bir açılış yapmıştım. Müzeyyen Hanım'ın kabak mücveri...Çocukken onun maharetli ellerine dikkat ederdim hep yemek yaparken. Domates kabuklarını incecik soyar, soğanları çabucak minik minik doğrardı...Müsadenizle ben bu etkinliği ona ithaf ediyorum....
Sevgiler.....
------------------------------------------------------------------------------------------------
Semra bize karışık turşu ve soslu kızartmalar tavsiye ediyor kış hazırlıkları için. Onun tavsiyelerini de değerlendirelim bence, teşekkür ediyoruz Semra....
------------------------------------------------------------------------------------------------
Burçin ve Arda bakalım bize ne hazırlamış. Kışlık domates sosu....Kışın pişireceğiniz çorbalar yaz domatesi koksun istiyorsanız Burçin'e ve asıl şef Arda'ya kulak verin derim...Teşekkür ederiz Burçin Hanım ve Arda Bey...
------------------------------------------------------------------------------------------------
Canı reçel ya da komposto çeken var mı? Vallahi Kamile'nin sayfasına bakınca benimki çekti. Vişne kompostosu ve şeftali reçeli. Tam kızarmış ekmek üstüne sürülecek cinsten reçeller....Ellerine sağlık Kamile...Düşlerimizi paketlemeye devam...
---------------------------------------------------------------------------------------------
Madem canımız reçel çekti Belçika'ya bir uğramalı o zaman. Evren Bal bize ahududu reçeli hazırlamış. Yukarıdaki nefis fotoğrafı görünce önümüzdeki Ağustos ayı için ahududu toplamayı kararlaştırdım. Teşekkürler Evren hem güzel tarif hem resim hem de detaylı ve güzel mailin için..Belçika'ya sevgilerimi ilet lütfen.
-----------------------------------------------------------------------------------------------
Münevver ne de güzel anlatmış rahmetli annesinin ve bu görevi ardından devralan ablasının kışa hazırlık maceralarını. Kamber Biberi isimli tarifine ilginç ve güzel resimlerle dolu sayfasına bakmaya doyamadım. Mersi Münevver ellerine sağlık...Nane Limona uğrayın derim sık sık.
------------------------------------------------------------------------------------------------
Ayva sarı nar kırmızı sonbahar dizelerini içeren Cahit Sıtkı şiirini sever misiniz siz de? Elif' in Tariflerine göz atarken Ayva reçelini görünce anımsadım. Ne güzel görünüyor değil mi? Ellerine sağlık Elif, afiyet olsun size de...
------------------------------------------------------------------------------------------------
Ferah Gülşen aslında pastacılıkla ilgili iki blogun ev sahibesi. Pastalila ve Nurdamla (minik kızının adı) ancak etkinliğimiz ilgisini çekmiş ve bize Ayva reçeli ve ekşimik turşusu tariflerini yollamış. Size onun ağzından aktarıyorum, kendisine de çok çok teşekkür ediyorum.
Biz Yugoslav gocmeniyiz, annemlerin kisa hazirliga eskiden cok daha genismis. Eriste, yufka, terayag yapimi gibi ama simdi sadece tarhana, tursu, salca ve recelden ibaret. Tabii kurutulan biberler de var. Ben bizzat pek bir sey hazirlamiyorum :) sagolsun annem bizim icin yapiyor. Benim yazacagim tarif ayva receli ve eksimik tursusu. Cok degisik gelmeyebilir belki ama bir tuzum bulunsun istedim yinede. Takdir sana kalmis.
AYVA RECELI
2 kilo ayva
3 kilo toz şeker
1 limon
Yarim yemek kasigi margarin
Ayvalarin kabuklarini soyun ve kup kup dograyin. Yarim kilo suyla yumusayana kadar kaynatin. Sonra sekeri ekle. Suyu hafif koyulasana kadar kaynatmaya devam edin. Limon suyunu ekle sonrada yarim yemek kasigi yagi ekliyoruz. Yagi recelin kopugunu kesmek icin koyuyoruz. Atesten indirin. Sicakken kavanozlara bolusturun agizlarini sikica kapayin ve ters cevirin. Bir gun boyunca ters kalarak soguyacak. Afiyet olsun.
EKSIMIK TURSUSU
1.5 kilo eksimik
2.5 kilo sari carliston biber
yarim paket margarin (yaklasik)
Biberleri yikayin uclarini biraz kesin. Eksimigi tuzlayin. Kavanoza bir sira eksimik bir sira biber seklinde doldurun ve uzerine iyice bastirin. Agzi kapali olarak 2 gun kalsin. Asagi inmisse biber ve eksimik sirasiyla ekleyin. Yarim paket yumusamis margarini tuzlayip biberlerin uzerine yayin. Kavanozun agzina tulbent koyup kapagi sikica kapatin. Iki gunde bir acip tulbenti yikayip tekrar ayni sekilde kapatin. Tulbent kuflenmesini onlemek icin koyuluyor. Biberler tursu tadina gelene kadar islemi tekrarlayin. Ustune koydugunuz margarini alin ve servis yapin. afiyet olsun.
http://www.pastalila.blogspot.com/
ferah gulsen
istanbul
------------------------------------------------------------------------------------------------
Bu turun son tarifi Özlem'den. Bize çiçek turşu hazırlamış. Renkli ve ilginç tarif için teşekkür ederiz Özlem....
Yeni bir etkinlik, yeni tarifler...Biraz acemilikler, gecikmeler...Sonunda nihayete erdi ve alnımızın akıyla çıkma ümidiyle buradayım...Çok zor günler geçirdim bu arada. Sevgili anneannemi kaybettim. Dostlar sağolsun...Bana yemek yapma zevkini aşılayan kadını özleyeceğim. Zaten sitemde de ilk onun tarifiyle bir açılış yapmıştım. Müzeyyen Hanım'ın kabak mücveri...Çocukken onun maharetli ellerine dikkat ederdim hep yemek yaparken. Domates kabuklarını incecik soyar, soğanları çabucak minik minik doğrardı...Müsadenizle ben bu etkinliği ona ithaf ediyorum....
Sevgiler.....
Evet 2. 10 tarifimizde neler var bir bakalım. Belgin ilk defa bir etkinlikte bizlerle beraber olacağı için biraz heyecanlı olduğunu söylüyor. Ona bol şans diliyor ve bundan sonraki etkinliklerde bizi yalnız bırakmamasını diliyoruz. Çok pratik küp domates ve közlenmiş kırmızı biberler için de teşekkür ederek vedalaşıyoruz sevgili Belgin ile...
Ümran bize taaa Amerika'dan göndermiş bize bu tarifi. Ev yapımı erişte...Ne güzel değil mi? Arizona'da bile Geleneksel Türk kültürü yaşıyor. Tüm mutfak ekibi adına teşekkür ediyorum Ümran geleneklerimizi çok uzaklarda olsan da sürdürdüğün için....
-----------------------------------------------------------------------------------------------
Semra bize karışık turşu ve soslu kızartmalar tavsiye ediyor kış hazırlıkları için. Onun tavsiyelerini de değerlendirelim bence, teşekkür ediyoruz Semra....
------------------------------------------------------------------------------------------------
Burçin ve Arda bakalım bize ne hazırlamış. Kışlık domates sosu....Kışın pişireceğiniz çorbalar yaz domatesi koksun istiyorsanız Burçin'e ve asıl şef Arda'ya kulak verin derim...Teşekkür ederiz Burçin Hanım ve Arda Bey...
------------------------------------------------------------------------------------------------
Canı reçel ya da komposto çeken var mı? Vallahi Kamile'nin sayfasına bakınca benimki çekti. Vişne kompostosu ve şeftali reçeli. Tam kızarmış ekmek üstüne sürülecek cinsten reçeller....Ellerine sağlık Kamile...Düşlerimizi paketlemeye devam...
---------------------------------------------------------------------------------------------
Madem canımız reçel çekti Belçika'ya bir uğramalı o zaman. Evren Bal bize ahududu reçeli hazırlamış. Yukarıdaki nefis fotoğrafı görünce önümüzdeki Ağustos ayı için ahududu toplamayı kararlaştırdım. Teşekkürler Evren hem güzel tarif hem resim hem de detaylı ve güzel mailin için..Belçika'ya sevgilerimi ilet lütfen.
-----------------------------------------------------------------------------------------------
Münevver ne de güzel anlatmış rahmetli annesinin ve bu görevi ardından devralan ablasının kışa hazırlık maceralarını. Kamber Biberi isimli tarifine ilginç ve güzel resimlerle dolu sayfasına bakmaya doyamadım. Mersi Münevver ellerine sağlık...Nane Limona uğrayın derim sık sık.
------------------------------------------------------------------------------------------------
Ayva sarı nar kırmızı sonbahar dizelerini içeren Cahit Sıtkı şiirini sever misiniz siz de? Elif' in Tariflerine göz atarken Ayva reçelini görünce anımsadım. Ne güzel görünüyor değil mi? Ellerine sağlık Elif, afiyet olsun size de...
------------------------------------------------------------------------------------------------
Ferah Gülşen aslında pastacılıkla ilgili iki blogun ev sahibesi. Pastalila ve Nurdamla (minik kızının adı) ancak etkinliğimiz ilgisini çekmiş ve bize Ayva reçeli ve ekşimik turşusu tariflerini yollamış. Size onun ağzından aktarıyorum, kendisine de çok çok teşekkür ediyorum.
Biz Yugoslav gocmeniyiz, annemlerin kisa hazirliga eskiden cok daha genismis. Eriste, yufka, terayag yapimi gibi ama simdi sadece tarhana, tursu, salca ve recelden ibaret. Tabii kurutulan biberler de var. Ben bizzat pek bir sey hazirlamiyorum :) sagolsun annem bizim icin yapiyor. Benim yazacagim tarif ayva receli ve eksimik tursusu. Cok degisik gelmeyebilir belki ama bir tuzum bulunsun istedim yinede. Takdir sana kalmis.
AYVA RECELI
2 kilo ayva
3 kilo toz şeker
1 limon
Yarim yemek kasigi margarin
Ayvalarin kabuklarini soyun ve kup kup dograyin. Yarim kilo suyla yumusayana kadar kaynatin. Sonra sekeri ekle. Suyu hafif koyulasana kadar kaynatmaya devam edin. Limon suyunu ekle sonrada yarim yemek kasigi yagi ekliyoruz. Yagi recelin kopugunu kesmek icin koyuyoruz. Atesten indirin. Sicakken kavanozlara bolusturun agizlarini sikica kapayin ve ters cevirin. Bir gun boyunca ters kalarak soguyacak. Afiyet olsun.
EKSIMIK TURSUSU
1.5 kilo eksimik
2.5 kilo sari carliston biber
yarim paket margarin (yaklasik)
Biberleri yikayin uclarini biraz kesin. Eksimigi tuzlayin. Kavanoza bir sira eksimik bir sira biber seklinde doldurun ve uzerine iyice bastirin. Agzi kapali olarak 2 gun kalsin. Asagi inmisse biber ve eksimik sirasiyla ekleyin. Yarim paket yumusamis margarini tuzlayip biberlerin uzerine yayin. Kavanozun agzina tulbent koyup kapagi sikica kapatin. Iki gunde bir acip tulbenti yikayip tekrar ayni sekilde kapatin. Tulbent kuflenmesini onlemek icin koyuluyor. Biberler tursu tadina gelene kadar islemi tekrarlayin. Ustune koydugunuz margarini alin ve servis yapin. afiyet olsun.
http://www.pastalila.blogspot.com/
ferah gulsen
istanbul
------------------------------------------------------------------------------------------------
Bu turun son tarifi Özlem'den. Bize çiçek turşu hazırlamış. Renkli ve ilginç tarif için teşekkür ederiz Özlem....
Prenses, önce başınız sağ olsun. Nur içinde yatsın anneannen. Sonra da etkinlik için sana kolaylıklar diliyorum.
YanıtlaSilSevgiyle,
Nane Limon.
merhaba sevgili arkadaşım,
YanıtlaSilokuyunca cidden çok üzüldüm ben bişeyler olduğunun farkındaydım ama böylesi geçmemişti aklımdan...
İnsanın annenesini kaybetmesinin zorluklarını ve hiç bitmeyen üzüntüsünü bilirm. 10 yıl oldu hala hep hüzünlenirim adı geçtikçe.
neyse başın sağolsun siz sağolun sevgiler ve kolaylıklar "anneanne etkinliğin" için
canım okuyunca çok üzüldüm...Allah geride kalanlara hayırlı ömür ve sabır versin...
YanıtlaSil