25 Mart 2012

HAŞHAŞLI KEK


Merhaba sevgili dostlar;

Haşhaş küçüklüğümden beri bildiğim ve sevdiğim bir lezzet. Anneannem'in kahvaltı sofralarında muhakkak haşhaş ezmesi olurdu. Akşam üzeri, uykudan kalkınca bahçeden sıkılmış taze koruk suyunun yanında - ki anneannem buna "soğukluk" derdi - haşhaşlı peksimet. Uşak'ta yaşayan teyzem gönderirdi haşhaşı, ezmesini hep...

Evde bir dolabım var. Çocukluğumdan beri topladığım, bulduğum, bana geçmişi hatırlatan şeyleri saklıyorum burada. Geçenlerde orayı kurcalarken bu haşhaş tohumlarını buldum orada. Birini babamın ninesi vermişti bana küçücükken, diğerini de anneannemden almıştım. Bunları görünce eskileri geldi aklıma. Sonra dedim ki neden ben de haşhaş bulmuyorum bir yerlerden ve haşhaşlı bir lezzet tattırmıyorum eşime ve çocuğuma... Ardından aktardan haşhaş tohumu satın aldım. Benim aradığım lezzette olmasa bile mecbur satın aldım. Fotoğraftaki keki de klasik kekimin içine haşhaş ilave ederek pişirdim.

Şahane oldu diyebilirim. En kısa zamanda haşhaş ezmesi alıp bir de "Haşhaşlı Peksimet" denemek istiyorum. Önce anneannemin yaptığı tarifi öğrenmeliyim ya annemden ya da teyzemden...

Tarif aşağıda....

Malzemeler:
1 bardak süt (oda ısısında)
1/3 bardak haşhaş tohumu
1 limonun kabuğunun rendesi

1 1/2 bardak toz şeker
2 yumurta
3/4 bardak zeytinyağı
2 bardak un
1 bardak tam buğday unu
1 paket kabartma tozu






Hazırlanışı:

Süt, haşhaş, zeytinyağı ve limon kabuğu rendesini karıştırın.Tam buğday unu, elenmiş beyaz un ve kabartma tozunu başka bir kapta karıştırın.  Şeker ve yumurtaları mikserin hızlı devirinde çırpın. Biraz un, biraz sütlü karışımdan ekleyerek bütün malzemeyi hamura yedirin. Cıvık bir hamur olacaktır.Yağlanmış, unlanmış kek kalıbınıza hamuru dokun. Önceden ısıtılmış 350F (175C) derece fırında yaklaşık 1 saat- 1 saat 10 dakika kadar pişirin...

Afiyet olsun...

2 yorum:

  1. yerken çıt çıt yapmasına bayılıyorum bu kekin
    ellerine sağlık
    sevgiler

    YanıtlaSil
  2. merhaba canım,

    ziyaretin ve güzel yorumun için çok teşekkür ederim.

    Haşhaş, tatlı ya da tuzlu neyin içinde kullanılırsa ona müthiş lezzet katıyor.Ellerine sağlık, kek eminim çok güzel olmuştur.

    Sevgilerimle...

    YanıtlaSil