26 Nisan 2012

KEYİFLİ BİR DAVET....YUVAMAYA






Merhaba sevgili dostlar;

Facebook üzerinden beğeni ile takip ettiğim ve hamur işlerimi hazırlarken kullandığım markalardan biri olan YUVAMAYA'nın bir etkinliğine konuk oldum geçtiğimiz haftalarda. Tam da bir seyahat öncesine denk geldi etkinlik. Gitsem mi, gitmesem mi diye epey bocaladım. Sonra işlerimi planlayıp katılmaya karar verdim. 4 bayan davetliydik etkinliğe. Haydi burdan başlayalım...


Şık bir ofis ve alabildiğine güler yüzlü çalışanlar tek tek kapıda karşıladı bizleri önemli konuklarını ağırlıyormuşçasına. ArGe mutfağı olarak kullandıkları ve çeşitli demoları yaptıkları laboratuara indik birlikte. Tüm günümüz burada geçti zaten. Bizi fırından yeni çıkmış sıcacık, lezzetli kruvasanlar karşıladı burada da :)



Bir yandan parmaklarımızı yalaya yalaya yerken bir yandan da YUVAMAYA'nın dünya çapındaki yaygınlığını konuştuk. ÖZMAYA (Firmanın adı bu. Bir kısmını Fransızlar satın almış) Türkiye'de ev tüketimi ve endüstriyel kullanımı yanında yurt dışında da epey pazar payına sahip olduğunu öğrendik. Bilhassa endüstriyel anlamda bilinen bir çok unlu mamülün lezzetine lezzet katıyormuş meğer...

Hazır bu işin ustalarını ve profesyonel ArGe uzmanlarını yakalamışken vallahi aklıma takılan tüm soruları sordum. Ekmek yapımından tutun da Kruvasan açmanın inceliklerine kadar. Benim açımdan çok bilgilendirici oldu bu soru sorma bölümü. Bilmediğim, bir türlü beceremediğim, aslında çözümü gayet basit olan bir çok problemime yanıt aldım. Hatta aklımıza geldikçe sorabilmemiz için mail adreslerini de verdiler sağolsunlar.

Hoşbeş faslı bittikten sonra her birimiz birer tarif seçtik ve koyulduk evimizde, kendi mutfağımızda çalışıyormuşçasına hamurlarımızı yoğurmaya.

YUVAMAYA'nın marketlerde yerini alan yeni ürünü YUVA POĞAÇA KARIŞIMI kullanarak hazırlayabileceğimiz reçetelerdi bunlar.



Dördümüz de keyifle kolları sıvadık. Bana 3 numaralı tarif denk geldi. (Tüm tarifleri aşağıda bulabilirsiniz.) Çarçabuk hamurumu yoğurup dinlenmeye koyunca şöyle bir etrafa göz attım.

Aşağıdaki fotoğrafta çeşitli ekmek ve hamur işlerini pişirebilmek için farklı özellikte fırınlar göreceksiniz. Sağdaki raflarda ise bir kaç gün önce demo çalışması için Arap ülkelerinden gelmiş olan ekibin hazırladığı ekmekleri görmektesiniz. Değişik ekmekler vardı bizim alışkın olduğumuz ve bilmediğimiz. Onlar genelde bizim somun tip ekmekleri kullanmıyorlarmış, pide tarzı ekmekleri tüketiyorlarmış öğünlerde.



Fırınların devamı da aşağıda...


Bu camekanlı oda ısısı ayarlanabilen bir bölüm. Genelde soğuk isteyen ArGe çalışmaları burada hazırlanıyormuş. Ayrıca etüv ve dinlendirme kabinleri, teraziler ve diğer çeşitli laboratuar araç-gereçleri de var.




Türk tipi somun üretim hattının basit bir modeli diğer bir köşede. Ayrıca ekmek yoğurma kazanları da burada.


Ben sağa sola bakınırken, hülyalara dalmışken, dinlenmeye bıraktığım poğaçalarımın fırına girmeye hazır olduğunu haber veren alarmın sesi beni kendime getirdi bir anda.



Bu pofuduk pofuduk kabarmış poğaçaları görünce gururla poz veresim geldi :)) Fırından çıkınca da inşallah güzel olurlar diye besmeleyle koydum fırına. Dedim ya kendi mutfağımızda gibi rahat bir çalışma ortamı hazırlamıştı bize ekip. Zevkle çalıştık bu yüzden. Diğer arkadaşların da ürünleri harika olmuştu. Sırayla pişmelerini bekledik. Bu arada sohbetimiz, sorularımız hiç bitmedi :)))


Fırından çıkan bu tazeleri afiyetle yedik tabii gün sonunda. Diğer arkadaşlarımın hazırlamış olduğu poğaçaların fotoğrafları bende yok maalesef. Yoksa bayılırdınız onlara da inanın. Bütün tarifleri aşağıda veriyorum, sırayla deneyin bence....



Güzel, keyifli ve lezzet dolu bir günün ardından kapılara kadar uğurlanarak evlerimize döndük. Tabii elimizi de boş göndermediler sağolsunlar :))


Yeniden başka bir etkinlikte bir araya gelebilmek üzere sözleştik. Ben şimdiden sabırsızlanıyorum inanın...


Selamlar ve sevgiler...


1.   Kepekli-Cevizli Poğaça
Malzemeler(6 Kişilik)
Hamur:
·       1 paket Yuva Poğaça Karışımı       (200 g)
·       4,5 su bardağı un                        (500 g)
·       250 g  margarin                    
·       2 yemek kaşığı kepek                   (12 g)
·       2 adet  yumurta                     
·       1 su bardağı ılık su (38˚C)            (170 g)
·       1 su bardağı ceviz içi (dövülmüş)   (100 g)   
Üzeri İçin:
·       1 adet yumurta sarısı

*Kullandığınız tüm malzemelerin oda sıcaklığında olması daha iyi sonuç almanızı sağlar.

YAPILIŞI
Un, kepek ve margarini karıştırarak (kum gibi olana kadar) harmanlayın. Dövülmüş ceviz ve yumurtayı ekleyin. Ilık (38˚C) suda 1 paket Yuva Poğaça Karışımını iyice çözdürün. Çözdürülen poğaça karışımını unlu karışıma  ilave edin. Homojen ve  kulak memesi yumuşaklığında bir hamur olana kadar yoğurun. Hamuru 20 dk. oda sıcaklığında üzeri nemli bir bezle örtülü dinlendirin. Dinlenen hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar kopartarak elinizle top şeklinde bezeleyin. Bezeleri yağlanmış fırın tepsisine dizin ve avuç içinizle üzerlerine hafifçe bastırın. Tepsiyi nemli bir bezle kapatarak oda sıcaklığında (28-30˚C) poğaçalar iki kat kabarana kadar (1,5- 2 saat) bekletin. Poğaçaların üzerine yumurta sarısı sürün, çatal ile hafifçe çizgiler oluşturun. Önceden ısıtılmış 180-190˚C’lik fırında 15-20 dk. pişirin.




2.   Peynirli Poğaça
MALZEMELER (6 Kişilik)
Hamur:
·       1 paket Yuva Poğaça Karışımı          (200 g)
·       4,5 su bardağı  un                          (500 g)
·       7 yemek kaşığı margarin                  (140 g )
·       1 adet  yumurta                       
·       1 su bardağı+1 çay bardağı ılık su    (38˚C)(280 g)
İç Malzeme:
·       Beyaz peynir
Üzeri İçin:
·       1 adet yumurta
·       Susam

*Kullandığınız tüm malzemelerin oda sıcaklığında olması daha iyi sonuç almanızı sağlar.

HAZIRLANIŞI
Un ve oda ısısında yumuşamış margarini karıştırarak (kum gibi olana kadar)  harmanlayın.Yumurtayı ekleyin. Ilık (38˚C) suda 1 paket Yuva Poğaça Karışımını iyice çözdürün. Çözdürülen poğaça karışımını unlu karışıma  ilave edin. Homojen ve kulak memesi yumuşaklığında hamur olana kadar yoğurun. Ceviz büyüklüğünde (60-70 g) bezeler kopartarak yuvarlayın. Bezeleri üzeri örtülü olarak 5 dk. dinlendirin. Dinlenen bezelere avuç içi ile bastırın ve üzerine peynir koyup bezeleri poğaça şeklinde kapatın. Poğaçaları yağlanmış tepsiye dizin. Tepsinin üzerini nemli bir bezle kapatarak oda sıcaklığında (28-30˚C)  iki kat kabarana kadar (1- 1,5 saat) bekletin. Üzerine 1 adet çırpılmış yumurta sürüp, susam serpin. Önceden ısıtılmış 180-190˚C’lik fırında 10-15 dk. pişirin.



3.   Poğaça
MALZEMELER( 6 Kişilik)
Hamur:
·       1 paket Yuva Poğaça Karışımı           (200 g)
·       4,5 su bardağı un                              (500 g)
·       80 g margarin               
·       1 adet yumurta                             
·       2 su bardağı silme dolu ılık süt (38˚C) (360 g)
İç Malzeme:
·       100 g beyaz peynir               
·       3-4 dal maydanoz
Üzeri İçin:
·       Bir tutam çörek otu veya susam
·       1 adet yumurta sarısı

*Kullandığınız malzemelerin tümünün oda sıcaklığında olması daha iyi sonuç almanızı sağlayacaktır.

HAZIRLANIŞI
Un ve margarini karıştırarak (kum gibi olana kadar) harmanlayın. Ilık (38˚C) sütle 1 paket Yuva Poğaça Karışımını karıştırın. İyice çözdürülen poğaça karışımını unlu karışıma  ilave edin. Yumurtayı ekleyin. Homojen ve  kulak memesi yumuşaklığında hamur olana kadar yoğurun.
Hamurdan cevizden büyük parçalar alıp top gibi bezeleyin. Bezeleri 5 dk. dinlendirin. Maydanozu kıyın ve peynirle karıştırın. Bezelere avuç içi ile bastırın ve üzerlerine peynirli karışım koyarak, yarım ay şeklinde kapatın. Yağlanmış tepsiye dizin. Üzerini nemli bir bezle kapatarak sıcak ortamda (28-30˚C) iki kat kabarana kadar (1- 1,5 saat) bekletin. Poğaçaların üzerlerine yumurta sarısı sürün, çörek otu serpin. Önceden ısıtılmış 180-190 ˚C’lik fırında 15-20 dk. pişirin.     


4.   Kaşarlı Toplar
MALZEMELER(6 Kişilik)
Hamur:
·       1 paket Yuva Poğaça Karışımı     (200 g)
·       4,5 su bardağı un                        (500 g) 
·       1 çay bardağı sıvı yağ                  (100 g)
·       ½ su bardağı yoğurt                     (100 g)
·       1 adet  yumurta             
·       1 su bardağı ılık süt(38̊C)              (200 g)
İç Malzeme:
·       250 g rendelenmiş kaşar peyniri  
Üzeri için:
·       1 yumurta sarısı

*Kullandığınız malzemelerin tümünün oda sıcaklığında olması daha iyi sonuç almanızı sağlayacaktır.

HAZIRLANIŞI
Un, sıvı yağ, yoğurt ve yumurtayı karıştırın. 1 paket Yuva poğaça  karışımını ılık sütle (38̊C)  karıştırarak iyice çözdürün. Çözdürülen poğaça karışımını unlu karışıma  ilave edin. Homojen ve  kulak memesi yumuşaklığında hamur olana kadar yoğurun. Hamuru 2 parçaya bölün ve bezeleyin. Bezeleri 10 dk. dinlendirin. Bezeleri merdaneyle hazır yufka kalınlığında açın. Üzerine rendelenmiş kaşar serpip rulo halinde sarın, ruloyu 2-3 parmak eninde aralıklarla kesin. Üzerlerine hafifçe bastırıp, yağlanmış tepsiye dizin. Üzerini nemli bir bezle kapatarak sıcak ortamda (28-30̊C) iki kat kabarana kadar (1- 1,5 saat) bekletin. Üzerlerine yumurta sarısı sürün. Önceden ısıtılmış 180-190˚C’lik fırında 10- 15 dk. pişirin.




5.    Kremalı Tatlı Poğaça
MALZEMELER(6 Kişilik)
 Hamur:
·       1 paket Yuva Poğaça Karışımı      (200 g)
·       4,5 su bardağı un                         (500 g)
·       1 çay bardağı sıvı yağ                   (100 g)
·       1 adet yumurta akı                        
·       1,5 su bardağı ılık süt(38̊C)           (300 g)
Krema:
·       Süt                                            (500 g)
·       1 su bardağı şeker                       (175 g)
·       2 yemek kaşığı tepeleme un                           
·       1 paket  vanilya
·       2 yemek kaşığı margarin    
Üzeri İçin:
·       1 yumurta sarısı
Süslemek İçin:
·       Pudra şekeri

*Kullandığınız malzemelerin tümünün oda sıcaklığında olması daha iyi sonuç almanızı sağlayacaktır.

HAZIRLANIŞI
Un, yumurta akı ve sıvı yağı karıştırın. 1 paket Yuva poğaça  karışımını ılık sütle (38̊C)  karıştırarak iyice çözdürün. Çözdürülen poğaça karışımını unlu karışıma  ilave edin. Homojen ve  kulak memesi yumuşaklığında hamur olana kadar yoğurun. Hamuru 2 parçaya bölün ve bezeleyin. Bezeleri 10 dk. dinlendirin. Bezeleri merdaneyle 1 cm. olana kadar açın. Orta boy kare kare kesin.   Diğer yandan krema için un, şeker ve soğuk sütü karıştırarak ocakta koyu bir kıvama gelene kadar pişirin. Ocaktan indirin, margarin ve vanilya ekleyin. Üzerinin kaymaklanmaması için ara ara soğuyana kadar karıştırın. Soğuyan kremadan karelerin ortasına koyarak üçgen şeklinde kapatın. Yağlanmış tepsiye dizin. Üzerini nemli bir bezle kapatarak sıcak ortamda (28-30̊C) iki kat kabarana kadar (1- 1,5 saat) bekletin. Poğaçaların üzerlerine yumurta sarısı sürün. Önceden ısıtılmış 180-190˚C’lik fırında 10- 15 dk. pişirin. Frından çıkan poğaçaların üzerine pudra şekeri serpin.

1 yorum:

  1. Poğaçaya bayılırım; ellerinize sağlık.
    Bende ödülünüz var almaya bekliyorum.

    YanıtlaSil