17 Ocak 2015

BİR ZAMANLAR İZMİR SOKAKLARINDA NELER SATILIRDI NELER...İZMİR TATLISI ŞAMBALİ...




Küçükken İzmir sokaklarında camekanlı arabalarda satılırdı şambali. Tüm İzmirliler bilir bu tatlıyı. Adı neden böyledir ya da başka bir adı var da bizler söyleye söyleye mi bu hale getirdik bilmiyorum. Ama bildiğim tek bir şey var ki o da çok lezzetli olduğu...

İstanbul' da sokaktan hiç bir şey almamaya çalışıyorum ben. Hele açıkta satılan şeylerin ne koşullarda hazırlandığını çok iyi biliyorum sektörde olduğum için. Size de hiç mi hiç tavsiye etmem. Hatta mümkünse eviniz dışında yememeye özen gösterin diyeceğim bana gülmeyeceğinizi bilsem...

Ama ben bu büyük kuralı bozdum bir kaç ay önce :-) Çandarlı tatilinde. Orada arabasıyla şambali satan bir amca var. Severim kendisini çok. Sadece orada alıveriyorum canım işte sokaktan...

Durun size anlatayım hikayesini...

Bir zamanlar ben de yaptığım incik boncuğu satmaya çalışmıştım Çandarlı sokaklarında yaz boyu. Daha tezgahlar yoktu ve henüz belediye izin vermiyordu sokak boyunca satış yapmaya. Sadece Deniz Cafe'nin önünde satabiliyorduk birşeyler. İşte o günlerde sokakta 4 satıcı vardı. Ben, kardeşim, şambalici amca ve hala kaynamııııışş süt darı diye bütün Çandarlı sokaklarını dolaşan mısırcı amca. 

Küçük bir lise öğrencisiydim o zamanlar. Neyse her gece selamlardık birbirimizi. Bir de yaşlı mı yaşlı Kemal Amca vardı. Evi hemen orada olduğu için akşam yemeğinden sonra sandalyesini alır, ağır aheste adımlarla yanımıza gelirdi.

İlk geldiği gün şöyle bir bakmıştı bize. Bir tarafta muhtarın kahvesinden tanıdığı ve harıl harıl satış yapan mısırcı ve şambalici diğer tarafta henüz bir şey satamamış "mahzun prenses" ve kız kardeşi... Dediklerini aynen onun ağzından yazıyorum "Aaaa durun kızlar ne boynunuzu büküvereyonuz hemencecik. Daa alıveren çıkar. Hadi gari şefteniz de benden".İşte güzel bir dostluğun "şeftesi de" atılmıştı böylece. Sonradan mısırcı amca ve şambalici de katıldı bize. Hep birlikte her gece çok eğleniyorduk. İki genç kız ve 3 yaşlı ton ton amca... 

O parayı hala saklıyorum cüzdanımda. O günden sonra satışlar açıldı. Gerçi laf aramızda Kemal Amca zorla yakışıklı mı yakışıklı bir kasaba delikanlısı torununu mecbur etmişti bizden her hafta bir şeyler almaya...

O seneden sonra bir daha satış yapmadım ama yazlığa her gidişimde mutlaka ziyaret ettim Kemal, mısırcı ve şambalici amcayı... Sonra bir sene göremedim Kemal Amca'yı. Pazarda yakışıklı mı yakışıklı bir kasaba delikanlısı olan torununa rastladım ve sordum dedesini. Dedemi dedi Ocak ayında kaybettik....

Çok üzüldüm....Bir dostum gitti....

Her Ocak ayında yapıyorum bu tatlıyı, Kemal Amca ile geçirdiğim esintili Çandarlı günlerinin anısına... Allah rahmet eylesin.... (Şambalici amcanın anlatımıyla anneannemin klasik tarifini birleştirdim.)

İşte aşağıda o güzel günlerden kalma tatlı mı tatlı anılarla dolu bir tarif...

ŞAMBALİ (İZMİR TATLISI)

Malzemeler:

- 2,5 su bardağı irmik
- 1 su bardağı toz şeker
- 1 su bardağı yoğurt
- 1 paket vanilya
- 1 paket kabartma tozu
- 1 avuç soyulmuş yer fıstığı

Şerbet

- 3 su bardağı şeker
- 3,5 su bardağı su
- 1/4 limon suyu

Hamur yoğurma kabına; yoğurt, şeker, vanilin ve kabartma tozunu ekleyip bir güzel çırpın.  İrmiği de ekleyip kıvamlı hamur haline gelene kadar karıştırma işlemine devam edin. Fırın tepsisini yağlayıp altına biraz mısır unu serpin. Hazırladığınız kek hamuru gibi olan kıvamlı şambali hamurunu  üzerine yayıp, üstünü düzgünleştirin. Hamurun üstüne soyulmuş yer fıstığı sıralayın. Önceden ısıtılmış 190 derecelik fırında altı ve üstün pembeleşene kadar pişirin. Fırından çıkarır çıkarmaz sıcakken önceden hazırlayıp ( Şerbet: Şeker, su ve limon suyunu 10 dk kaynatıp, ateşten alarak soğumaya bırakın. ) soğumaya bıraktığınız şerbeti dökün. Pişen tatlıyı sönmüş fırının içinde biraz bekletip şerbetini iyice çekmesini sağlayın. 

Afiyet olsun tatlı günlerin anısına...

------------------------------------------------------------------------------------

23 yorum:

  1. Günaydın Canım, Blogları canlandırmak adına 31 Aralık 2015 tarihine kadar Bloglara yorum bırakma ve takibe alma etkinliği başlatıldı .Hem haberdar edeyim hemde etkinliği desteklemiş olayım dedim. Çok güzel görünüyor ellerinize sağlık.Takibimdesiniz sevgiler.

    YanıtlaSil
  2. Ellerinize sağlık. Öncelikle yanda bloglaryarısıyornet ile ilgili bir bağlantı paylaştığınız dikkatimi çekti. Bilmediğinizi düşünerek uyarmak istedim, kendileri dolandırıcı. Yıllardır aynı sekilde insanların sifrelerini maillerini ele geçiriyorlar, blogumda bahsetmiştim. sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sevgili yabanmersini bu konuda bir bilgim yoktu. Blogunda baktım ama göremedim yazını. Bu arada İzmir ve biyolog ortak noktalarımız :) Takibinizdeyim :)

      Sil
  3. şambali izmir tatlısı mı? yeni öğrendim :)
    izmirde yemeli o halde, sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet, Kemeraltında tadın bilhassa. Sevgiler

      Sil
  4. Ellerinize sağlık ..Halen bu güzel tatlı İzmir de sokaklarda camekan arabalarda satılıyor, ilçelerinde daha sık görebilirsiniz çok severim. Sevgiler..

    YanıtlaSil
  5. Ben de yeni öğrendim canım ya:) Eline sağlık..

    YanıtlaSil
  6. çok cici blogunuz var. blog etkinliğinden geliyorum. sizi takibe heryerden aldım . bana da beklerim muhakkak http://ciziyorumdikiyorum.blogspot.com.tr/ ve facebook sayfam https://www.facebook.com/pages/Tasarımda-Nilgün-Özen-Aydın/802433419804021?fref=ts

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merak etmeyin ben de size uğradım. Sevgiler

      Sil
  7. Aaa ben bunun İzmir tatlısı olduğunu bilmiyordum. Ellerinize sağlık...

    Sevgiler
    Evren
    www.birdilimdus.blogspot.com

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet, bir İzmir tatlısıdır. Selamlar. Blogunuza uğradım ve çok beğendim :)

      Sil
  8. Prenses merhaba cok.sirin bir blog banada beklerim.www.Ayseninyaptiklari.blogspot.com

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sizin de elişleriniz birbirinden harika, ben de sizi ekledim. Sevgiler

      Sil
  9. Elinize sağlık.Bir İzmir'li olarak şambaliyi bende çook seviyorum.Başoturak ve Kemeraltı'nda hala satılıyor.İzmir'e gidince görmüştüm.Kemal amcayada Allah rahmet eylesin .. Sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  10. Hikayeniz de güzel ve burukmuş :( Şambali Kemeraltı'nda önünde kuyruklar oluşan minicik bir dükkanda halen satılıyor, orayı biliyorsunuzdur mutlaka.Şambali Şam balı, tatlısı anlamında mı acaba,bir de Şamşi derler herhalde Şam İşi' nin kısaltması diye düşünüyorum.Bu arada elinize sağlık, çok güzel görünüyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim. Kemeraltındaki o dükkana muhakkak uğrarım ben de :) Sevgiler

      Sil
  11. Hikayeniz de güzel ve burukmuş :( Şambali Kemeraltı'nda önünde kuyruklar oluşan minicik bir dükkanda halen satılıyor, orayı biliyorsunuzdur mutlaka.Şambali Şam balı, tatlısı anlamında mı acaba,bir de Şamşi derler herhalde Şam İşi' nin kısaltması diye düşünüyorum.Bu arada elinize sağlık, çok güzel görünüyor.

    YanıtlaSil
  12. Selam Mahzun Prenses.Yıllar önce senden aldığım tarifle yapıyorum. Ailece çok severek yiyoruz.Sanırım irmik 2 bardaktı ozaman.Amcanın mekenı cennet olsun.Sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet annem 2,5 bardak ile daha iyi kıvam bulduğunu söyledi. Ben de en son öyle yaptım. Revize ettim. Çok sevindim bu tarifi uyguladığına. Sevgiler canım

      Sil