20 Nisan 2015

NARENCİYE SİRKESİ ETAP 3



Selamlar sevgili dostlar;

Narenciye sirkemizin 3. aşamasını nihayet kaleme alıyorum. Sağlık sebepleriyle yazma işi sarktı bu sefer. Umarım bana güvenip de başlayanları yaya bırakmadım. Mahcup olurum doğrusu...

Neyse "Sağlık olsun" deyip anlatıma geçeyim :)

Kısaca özetliyeyim en başından. Temiz 5 litrelik bir cam kavanoza limon, portakal, mandalina kabuklarımızı, üzerini örtecek kadar suyu, bir avuç nohut, bir avuç bulgur, 2 yemek kaşığı toz şeker, 1 çay bardağı sirke koyuyoruz. 15 20 gün boyunca tülbent bağlı bir şekilde her gün tahta kaşıkla karıştırarak olgunlaşmasını bekliyoruz. 





Kabuklar iyice dibe çöküp, koku keskinleşene kadar karıştırma işlemine devam ettik. 





Evet... 3. aşama olarak Kabukları, bulgur,nohut vsyi süzüyoruz.

Yine temiz bir cam kavanoza ince bir tülbentten tüm kabuk vsyi süzüyoruz. İçine 2 yemek kaşığı irice tuz atıp karıştırıp yaklaşık 40 gün kuytu ve serin bir yerde ağzı sımsıkı kapalı bekletiyoruz.

Ben Mayıs'ın ilk haftasına kadar tutmayı planlıyorum. Dibinde biriken tortu gittikçe belirginleşiyor ve üst kısmı berraklaşıp şeffaflaşıyor gün gün.




4. ve son aşamada görüşmek üzere...

Hoşçakalın...

20 yorum:

  1. Harikasın devam diyorum narenciye sirkesi ni en müsait zamanda denemek istiyorum. Şu an evde hiç bir şeyi takip edemiyorum çünkü. Sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İnan çok kolay. Özellikle yazın limonata için sıktığın limon kabuklarından yapabilirsin. Sevgiler

      Sil
  2. oyy mis gibi olmuştur. Ellerinize sağlık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Henüz tatma aşamasına gelemedim ama öyle olur umarım.

      Sil
  3. Harika ben ilk bölümlerdeki yazınızı kaçırmışım geri dönüp onlarıda okuyacağım.Nekadar güzel doğal sirke yapıyorsunuz.Çok igimi çekti, acaba hazırlamak için belli aylarımı var?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Belli ay yok. Kışın portakal mandalina, yazın ise limon kabuklarını kullanabilirsiniz. Selamlar, teşekkür ederim

      Sil
  4. ellerinize sağlık sirke de portakal kullanıldığını bilmiyordum

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Her tür narenciye kabuğundan yararlanabilirsiniz.

      Sil
  5. sirke sevemedim bir türlü ben limoncuyum :-)))

    YanıtlaSil
  6. wow, elinize sağlık

    YanıtlaSil
  7. Elde yapılan her şey çok kıymetli... Sirke yapmaya hiç cesaret edenedim... Bu tariflerle inşallah bir gün yaparım...:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aslında çok kolay, sadece sabır gerekli...

      Sil
  8. Elma sirkesi yapıyoruz ama narenciyeyi ilk defa duydum:)

    YanıtlaSil
  9. Yanıtlar
    1. Mayısın 10'u gibi belli olacak inşallah :)

      Sil