29 Eylül 2006

SONBAHAR ve GETİRDİKLERİ



Sımsıcak, masmavi, yemyeşil ve güzel mi güzel bir yaz mevsimi geldi ve gitti."Dur ne oluyor" derken İstanbul'da gri bulutlar, yağmur damlaları, sararmış yapraklar dolduruverdi günlerimizi. İlk defa bu yaz 1 haftaya sığdırmak zorunda kaldım İzmir'i ve Çandarlı'yı .Sormayın bu çok acı bir şey. Gerçi ya yardan ya serden misali çalışma hayatı böyle, elden ne gelir.



Annem ve babam da Çandarlı sokaklarında sadece onlar kalana kadar beklediler ve dönmediler. Nihayet hafta başında geliverdiler. Çandarlı güneşinde olmuş biber salçasından tutun da olgun domateslerle yapılmış tarhanaya kadar bize bir nebze olsun oraları anımsatacak şeylerle döndüler.


Annem iki yıl önce emekli oldu ve ardından da hiç denemediği mutfak maceralarına yelken açtı. Tabii bizde onunla beraber maceralar içinde yer aldık ve kimi zaman yaralandık, kimi zaman da parmaklarımızı yaladık....
Aşağıda size anne ve babamın birlikte hazırladıkları; küçük bahçemizin üzümleriyle ilk defa denedikleri üzüm pekmezi tarifini sonra biber salçası hazırlanışını ve tarhana yapımını aktarmak istiyorum.


ÜZÜM PEKMEZİ 

Malzemeler
-Beyaz pekmez toprağı (Kireçli toprak olabilir. Ege yöresinde bu toprağı kolaylıkla doğada bulabilirsiniz.)
-Çekirdekli veya çekirdeksiz üzüm (Bizim pekmezimiz siyah çekirdekli üzümle hazırlandı.)
-# Bir tutam Çandarlı güneşi #


Üzümleri yıkayıp suyunu sıkın. Büyükçe bir kaba 5 lt üzüm suyuna büyük bir ceviz iriliğinde pekmez toprağı ilave ederek kaynamaya bırakılır. Kaynadıkça üstünde oluşan köpükleri temizleyin. Yaklaşık 1 saat kaynattıktan sonra 12 saat kadar dinlenmeye bırakın. Dinlenmiş üzüm suyunu çok ince ve kat kat tülbentle süzerek başka bir kaba alıp, posasını atın. Aktarılan üzüm suyunu tekrar 1-2 saat kaynatıp aynı süzme işlemlerini tekrarlayın. Süzülen üzüm suyunu geniş kaplara alarak (üzeri sıkıca tülbentle örtülecek) koyulaşması için güneşli bir yere koyun. Kıvam alınca (2-3) gün cam şişelere alıp saklayabilirsiniz.




BİBER SALÇASI
Malzemeler


-10 kg kırmızı salçalık biber
-Tuz
-#Bir tutam Çandarlı güneşi#


Biberler yıkayıp, çekirdeklerini ve saplarını ayıklayın.Yaklaşık 8 parçaya ayrılacak şekilde doğrayın. Büyük bir tencereye koyup üzerine 1-2 su bardağı su ekleyip, kapağı kapalı bir şekilde kaynamaya bırakın. Ara sıra karıştırmayı unutmayın. Biberlerin yumuşadığını anladığınız zamanateşten indirip soğumaya bırakın. Soğuduktan sonra süzgüden geçirip üzerine tuz ilave edilin. Genişçe bir veya bir kaç kaba alarak tozsuz ve güneşli bir yere koyun. Kapların üzerine salçaya değmeyecek şekilde tülbent örtün ve aklınıza her geldiğinde değil ama her gün 1-2 defa olacak şekilde karıştırın. Yaklaşık 1 hafta sonra salça koyulaşır ve cam kavanozlara koyarak saklayabilirsiniz.

------------------------------------------------------------------------------------
Not:
-10 kg kırmızı biberden 3 kg salça elde edilir.
-Salçanızın saklarken üzerini zeytinyağı ile örtün.
-Biber salçası yapmak için Ege yöresinde en uygun ay Ağustos ayıdır.



TARHANA


Malzemeler


-4 kg un
-Toplam 2 kg kırmızı ve yeşil biber
-4 soğan
-1.5 kg süzme yoğurt
-1 avuç tuz
-Taze ve kuru nane



Biberleri ve soğanı küçük küçük doğrayarak, kaynatıp süzgeçten geçirin. Taze nane, tuz ve yoğurdu ekleyin. Alabildiği kadar (yaklaşık 4-5kg) un ilave ederek ve iyice yoğurun. (Hamur kıvamı; koyu bir lokma hamuru kıvamı gibi olmalı) Yoğurduğunuz hamuru bir kaba koyup üzerini tülbentle örtün. Her gün sabah akşam tahta bir kaşıkla karıştırın. Hamur zamanla kabaracak ve çökecektir. Çöktükten 2 gün sonra, üzerine un serpilmiş bir bezin üstüne parça parça serin ve ara ara yoklayarak kuruyan hamur parçalarını alt-üst edin. Alt üst etme işlemini 1-2 gün kadar yapmanız yeterlidir. Hamur parçaları kurumaya başlayınca ovun ve iyice ufalayarak eleyin. Toz haline gelince tekrar temiz bir örtüye serin ve güneş görmeyen serin bir yerde kurumaya bırakın.Tam kuruyup kurumadığını anlamak için bir avuç toz tarhana alın ve avucunuzdan akması için bırakın tarhana zerrecikleri avucunuza yapışmıyorsa tamamen kurumuş demektir.Tarhana bez keseye yayılarak koyup ağzı açık olarak 1 hafta daha serin bir odada bekletin. Bu işlemlerden sonra tarhananın içine bolca kuru nane ekleyip ister naylon bir muhafaza içine konulmuş bez torbada isterseniz cam kavanozlar içinde buzdolabında saklayın.

------------------------------------------------------------------------------------
Not

-Tarhana tüm aşamaları boyunca direk güneş ışığına maruz kalmamalıdır.
-4 kg undan yaklaşık 3 kg tarhana elde edilir.
-Ağustos sonu veya Eylül başı Ege yöresi için tarhana yapımı için en uygun zamanlardır.

Sevgiyle kalın...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder