Madem aylardan Ramazan, o zaman biraz eskiye dönüp nostalji yapma vakti gelmiş demektir.
Ekmek dolması İzmir'e özgü bir lezzet. Gerçi İzmir'den ziyade Menemen'de biliniyor sanırım. Ben de hazır yeri gelmişken tarifi yazıverdim aşağıya. Tarif babaannemden, o da rahmetli annesinden öğrenmiş. Bizim ailede bir gelenek ekmek dolması...
Malzemeler
-Özel dolmalık ekmek
-300 gr kıyma
-Maydonoz
-3 adet kuru soğan
-Tuz
-Karabiber
-domates ve biber salçası
-Tereyağı
-Sıvıyağ (mısı özü)
Yapılışı
Kıyma, kuru soğan, maydonoz, tuz, karabiberi biraz mısır özü ve tereyağı karışımında kavurun. Ekmeğin tepesini kapak şeklinde çıkarın ve içini oyarak ufalayın.Ekmekten çıkarıdığınız içi kavrulan karışıma ilave edin. Birlikte biraz daha kavrup, biraz soğuyunca bütün harcı ekmeğin içine doldurun ve kestiğiniz kapağı kapatın. Ekmeği bu halde çelik ya da teflon tencereye koyup, üzerine 1 bardak kaynamış suyla karıştırdığınıze salça ve erimiş tereyağı karışımını gezdirin. Orta ateşte suyunu çekene kadar pişirin
------------------------------------------------------------------------------------
Not
-Ekmeğin altı tencereye yapışmamalı ama kıtır kıtır da olmalı. Hadi bakalım kolaysa çıkın işin içinden:) (Zaten bu yemeğin püf noktası da burada...)
Sevgiyle kalın...
Merhaba,
YanıtlaSilellerine saglik cok nefiss görünüyor.
Bu arada izmirli oldugunu okudum ne güzel bende izmirliyim.Sen yine de yakinsin yani benim kadar uzak sayilmazsin izmire.Ben almanyada yasiyorum izinden geleli henüz iki hafta olmasina ragmen özledim güzel izmirimi burnumda tütüyor :(
Tekrar ellerine saglik güzel tariflerinin devamini bekliyorum,
hoscakal canim...
sevgili Aslı;
YanıtlaSilŞu an ne kadr mutlu olduğumu anlatamam.
Bu siteme aldığım ilk yorum..
Seni seviyorum ve ben de seni sık sık siteme bekliyorum...
Mutlulukla kal...
Oh oh oh ne güzel bir yemek bu ellerine sağlık prensesciğim;)Yemede yanında yat usulü;)EEE prensesciğim madem serde İzmir'lilik var sen den artık bol bol otlu tarif alırız artık ne dersin vallahi kendi adıma çok mutlu olurum;))Artık hep geleceğim güzel tariflerine gözatmaya;)
YanıtlaSilSEVGİYLE KAL...
Her zaman beklerim Zuhal Hanım, her zaman...
YanıtlaSilsevgiler
ay canım çekti walla,ben de çok yapardım eskiden ekmek dolmasını ama bu ramazan hiç yapmadım..ehh bu yazıyı okuyup fotoğrafı gördükten sonra yapmak lazım artık..ellerine sağlık canım.çok güzel görünüyor..
YanıtlaSilSevgili Hayat;
YanıtlaSilAmacım canını çektirmek değildi tabi ki :)
Ama bu geleneksel bir Ege yemeğini hatırlamana yardımcı olabildiysem ne mutlu bana.
Sevgiyle kalın...
Biz bunu soğansız, salçasız yapıyoruz, sadece kıyma ve maydanozla. Çok güzel bir iftar menüsü bence ekmek dolması :) Hatta buzluğa atıp Ramazan'dan sonra da yiyoruz.
YanıtlaSilevet, daha ziyade Menemen'de bilinir. Oranın ekmekleri daha güzel oluyor zaten.
YanıtlaSil