25 Aralık 2006

SİZ HİÇ BİR MENEMENLİ ELİNDEN MENEMEN YEDİNİZ Mİ?








Merhaba;

Sıkıcı, yorucu, boğucu günler geride kaldı artık. Mutfağa girdim nihayet ve favori yemeklerimden Menemen yemeğini pişirdim. E tabi tahmin edersiniz ki evde 3 domates, 2 soğan falan kalınca insanın aklına başka alternatif gelmiyor. Hele bir de benim gibi kolu kanadı kırık bir ruh halinde iseniz...

Her evde pişirilir Menemen yemeği hemen hemen. Hatta bazen Melemen diye yanlış olarak da telafuz edildiği oluyor. Türk Dil Kurumu yazım sözlüğünde de aradım, ben yanılmıyorum Menemen diye geçiyor orada da yemeğin adı.

Bu yemeği babaannem çok güzel yapıyor. Sırrını da kimselere vermiyordu. Ama annem öğrenmiş geçenlerde. Yemeğe konulan sebzeler mümkün olduğunca iri iri doğranacakmış. Böyle deneyin gerçekten nefis oluyor. Yıllardır kuşaktan kuşağa, kulaktan kulağa fısıltıyla yayılan büyük sır buymuş. Ben artık böyle deniyorum ve sonuç çok güzel oluyor...

Bu sefer biraz değişiklik yaptım tarifte. Aşağıda farklı renkle yazdığım malzemeleri bu sefer değişiklik olsun diye koydum. Orjinal tarifi de aşağıda bulabilirsiniz...


Malzemeler:


- 3 adet olgun domates
- 2 adet sivri biber
- 1 adet dolmalık biber
- 2 adet kuru soğan
- 2 dal taze soğan
- 3 -4 diş sarımsak
- 1 yemek kaşığı tatlı biber salçası
- 4 yumurta
- 1 kahve fincanı zeytinyağı
- Tuz
- Karabiber
- Kekik
- Nane
- Pul biber

Yapılışı:

Öncelikle bol suyla yıkayıp temizlediğiniz sebzeleri mümkün olduğunca iri iri doğrayın. Genişçe bir tavaya zeytinyağını alın. Yağ hafifçe ısındıktan sonra taze ve kuru soğanları ekleyin. Soğanlar pembeleşmeden sarımsakları ekleyin. Bir iki çevirdikten sonra biber salçasını ekleyin. Salça homojen olarak tavaya yayıldıktan sonra biber (sivri, dolmalık) ve domatesleri ekleyin. 5 dk karıştırarak pişirdikten sonra, tavanın kapağını kapatın ve 10 dk sebzeler suyunu salana kadar bekleyin. Domatesler suyunu salıp çekmeye dönerken yumurtaları kırın ve hafif karıştırarak yumurta sarılarını dağıtın. Ocaktan almadan üzerine tuz ve diğer baharatları serpin.

Afiyet olsun...


------------------------------------------------------------------------------------


Not:


-Sebzeleri iri iri doğrayın ve soğanların çok kavrulmamasına dikkat edin.


4 yorum:

  1. Sayin Prenses,
    Ben Izmir li ve esimde istanbul lu o nedenle aramizda Menemen tarifi konusunda bir anlasmazlik vardi. Simdi tarifinle bu konuya netlik kazandik, tesekkürler. Cünkü istanbul usulü tarifte Menemene peynir mutlaka ilave ediliyor, vede sogansiz yapiliyor.
    Gercektende simdi tarifinle istah actin, ilk firsatta benim bidigim ve senin tarif ettigin Menemeni yapacagim, bir kez daha seni animsiyacagiz.
    Hersey gönlünce olsun
    Bülend

    YanıtlaSil
  2. Merhaba Bülend Bey;

    Tarif orjinaldir. Eşinizle yapacağınız Menemen umarım çok lezzetli olur. Sevgi katıldı mı pişen yemeğe ister peynirli ister soğansız olsun o zaten tadından yenmeyecek kadar güzel olur. Size ve eşinize hep böyle sevgi katılarak pişirilmiş güzel sofralar dilerim.

    Siz ve eşiniz kendinize iyi bakın ve mutlulukla kalın...

    YanıtlaSil
  3. Benim de babaannem, anneannem, annem Menemen'li, hemşehriyiz galiba. Eline sağlık. :)

    YanıtlaSil
  4. arkadaşım benim kökenim en azı bildiğimiz kadarıyla beş kuşaktır menemenliyiz.
    şunu dikkate almanı isterdim gerçek menemen yemeğine yaş ve kuru soğan ayrıcada sarmısak konmaz ha daha başka şeylerde koyarsın damak zevkin neyi severse ilave edersin bu yemeğin çıkışı rençperlerimizin ovada yazın var olan ekilen ve onlardan pek malzeme istemeden yapılmış olmasıdır çünki yazları menemen ovamızda en çok ekilen ve var olan domat ve biberin olmasıdır e tavuğuda unutmamak lazım hemen hemen her evde eskiden vardı hatta horozların sabah ezanı saatleri birbiri ardına ötmesini düne kadar çok duyardık dedim ya oda her zaman heryerde olduğundan alsana menemen malzemesi işte bunlardan yapılarak menemen yemeği oluşmuş adını alarak yayılarak bugüne gelmiştir ama günümüz insanı neredeyse inek yada kuzu etinide içine katarak işte bu menemen yemeği diyecek hale gelmiştir tabii herkes istediği şekilde ilaveler yaparak yöremizden doğmuş adı menemen yemeği olan güzel lezzetli ve az masrafla yapılan yemeğimize değişik tatlar katmakta serbesttir ama işin aslını bilmeden laf olsun torba dolsun diyede gerçeğini bilmeden boş yere ahkam kesmesinler menemen yemeği domat,uzun biber,yumurta yağ tuz zevke göre katılan iri doğranmış az pişmiş olarak yapılandır.

    menemenin eski yerlisi...

    YanıtlaSil