01 Mayıs 2007

ÇİRİŞLİ TARİFLERE DEVAM


Sevgili dostlar pazardan fazla aldığım çirişler ile ikinci denemem Mutfak Dostları Derneğinin; "Yurdumun Yenilebilir Otları" kitabından. Ben tarifte bazı minik değişiklikler yaptım.

ÇİRİŞLİ BULGUR PİLAVI

Malzemeler:

- 500 gr çiriş
- 2 su bardağı iri bulgur.
- 4 su bardağı su
- 1 yemek kaşığı tereyağı
- Tuz
- İstenilen baharatlar


Yapılışı:

Çirişleri hafta sonu temizleyip bir kesekağıdına sarark buzdolabında saklamıştım. Önce hepsini daha minik doğradım. Bir tencerede 4 bardak suyu biraz tuz ile kaynattım. Çirişleri içine atarak 5-10 dk haşladım. Sonra içine bulguru ilave ederek kapağı kapalı şekilde kısık ateşte pilav haline gelene kadar pişiridm. Bulgur yumuşayınca ocağı söndürdüm ve bir tavada biraz tereyağı, kekik, nane, pul biber ve sumağı kavurdum. Kızgın yağı pilavın üzerine gezdirerek tencerenin kapağı kapalı şekilde demlendirdim. İster sarımsaklı yoğurtla, ister sade yiyebilirsiniz.

Sevgiler ve afiyet olsun...
-----------------------------------------------------------------------------------------------
Çiriş Hakkında Genel Yorumlarım:

Bu ot çok bariz bir lezzeti olmayan değişik bir ot. Ege otlarından sulu yaprakları ile biraz farklı bence. Ayrıca pişmeden önce, pişerken ve piştikten sonra değişik kokuları var. İlginç değil mi? Tam tarif edemeyeceğim bir koku. Çok rahatsızlık vermiyor ama baharlı bir koku. Eğer aldığınız ot kartlaşmışsa ve çiçeğe durmuşsa bu koku daha da belirgin. Koku yaprakların içindeki çiçek tomurcuğundan geliyor. Deneyin ve görün derim...

10 yorum:

  1. Prensesim, anladim ben bu otu. Deneyebiliriz, fakat mutlaka aramamiz gerkmez! Istanbul cok göc alan bir sehir oldugundan, gelen kendi alistigi tatlari da tasiyor.
    Sevgiler

    YanıtlaSil
  2. Sevgili Prenses, kesinlikle çok haklısın kendine has bir kokusu olduğu konusunda. Diyorum ya, en sevdiklerimden biri olmadı hiç bir zaman. Bugün de pazarda gördüm. Almadım. Gerçi geçen yıl almış, kendinden çok verdiği pozlara takılmıştım. Çok fotojenik bir arkadaş!
    Tijen

    YanıtlaSil
  3. Daha önce görmemiştim hiç.ellerine sağlık canım..selam ve sevgiler....

    YanıtlaSil
  4. Sevgili TaTa;

    Haklısın bir turp otuna, bir arap saçına benzemiyor. Öpüyorum...

    Tijen'ciğim maksat annemler yokken mutfak özgürlüğümün tadını çıkartmak ve bu hakkı sonuna kadar kullanmaktı. Sağolsun babacığım ıspanak dışında ot yemez. Bazen onun bir İzmir'li oluğuna ben de inanamıyorum. Sevgiler.

    Sevgili Serinmavi beğendiğine sevindim. Benden de sana kucak dolusu sevgiler...

    YanıtlaSil
  5. Sevgili prenses harika tariflere devam bende bulayım bu çirişi yapıcam çok merak ettim tadını...ellerine sağlık...

    YanıtlaSil
  6. Sevgili Aslı denersen ben de yorumlarını bekliyorum...

    Sevgiler...

    YanıtlaSil
  7. Canım Prensesciğim,
    Sayende çok değişik bitkiler duyuyorum, hiç denemedim ama değişik lezzetler tatmayada bayıldığım için ellerine sağlık rastlarsam alıp deniycem, senin tariflarinden faydalanarak.Ellerine sağlık

    YanıtlaSil
  8. annemin karadenizli olması dolayısı ile biz de buralarda(marmara) pek kimsenin bilmediği otları çeşitli şekillerde yapıp yiyoruz ve bayılıyoruz. Ancak bu otu daha önce hiç duymadım, buralarda da bulma imkanımız yok. ama çok merak ettim tadını gerçekten. eline sağlık...

    bu arada yeni yayına başlayan blogumda güzel tatları paylaşmak dileğiyle: http://selince.selinozgur.com

    YanıtlaSil
  9. Sevgili Elit;
    Yaparsan yorumlarını bekliyorum. Ben elimden geldiğince detaylı anlatmaya çalıştım; ancak kafana takılan yerler olursa seve seve yanıtlamaya hazırım...

    Sevgili Selin nazik ziyaretin ve yorumun için teşekkür ederim. Blogun hayırlı ve uğurlu olsun. Sevgiler...

    YanıtlaSil
  10. Oy oy oyy bi prenses de burda varmış :D: kesin tarifleri gibi gusel dir
    Ben masumprenses.com un sahibi sizleri aramızda görmek den mutluluk duyarız bir masumprenses var bide mahzun perenses olsun sitemizde
    saygılar ...
    irtibat :D solfej_57@hotmail.com
    bekleriz ..www.masumprenses.com

    YanıtlaSil