23 Eylül 2012

BAYILDIĞIM BARBUNYA PİLAKİ







Merhaba sayın seyirciler,

Sebze ve meyvenin çeşit çeşit, renk renk, bereketli ve ucuz olduğu yaz günleri geçti bile. Yavaş yavaş sonbahar ve kış sebzeleri almaya, pişirmeye başlayacağız. Onlar da ayrı güzel tabii... Ancak mutfağımızdaki renk ve çeşit azalıyor gibi geliyor bana kışın. Kokuları, tatları özlüyorum bir sonraki bahara ve yaza kadar. (Benim mutfağımda yazın yaz, kışın kış sebzesi pişer mümkün oldukça...)

Oturduğum muhit market anlamında bereketli bir yer. Büyük marketler de arabamız ile kolaylıkla ulaşabileceğimiz mesafede. Gel gelelim ki ben haftada bir gün kurulan semt pazarına gitmeyi tercih ediyorum. Bir Ege, İzmir pazarına hiç benzemese de çeşit, fiyat ve tazelik açısından kafi geliyor. Zincir marketlerde satılanlar ne bileyim plastikmiş gibi geliyor bana. Büyükşehir belediyesinin her karış toprağa diktiği laleler gibi yapay ve sevimsiz geliyor bana her biri...(Oysa ben duvar diplerinden, yer karolarından çıkan papatyalara, ayrık otlarına ve olmadık yerde biten incir ağaçlarına vurgunum...)

Tatil dönüşü kışın kullanmak üzere bir miktar barbunyayı pazardan alıp buzluğa koymuştum; ancak İstanbul'a döneli beri pişirmedim. Geçtiğimiz hafta artık mevsimi geçmek üzere olan barbunyadan aldım. Genelde klasik bir tarifim var, onu uygularım. Bu sefer bir değişiklik yapmak istedim. Çok da leziz oldu. Yedim, yedim doyamadım.... Bayıldım...

Tarif aşağıda....

Selametle....

Aaa bak unutuyordum, ayrık otuydu, pazardı derken. Yeni bir etiket açtım "Acemilar İçin Detaylı Tarifler", artık bir çok tarifimi mutfak acemileri için adım adım fotoğraflayıp detaylı anlatacağım. Ben ilk zaman böyle bir rehbere çok ihtiyaç duymuştum mesela :))

Malzemeler:

* 1 kg ayıklanmış taze barbunya
* 1 adet kuru soğan
* 1 adet havuç
* 1 adet patates
* 1 adet domates
* 5-6 diş sarımsak
* 1 fincan zeytinyağı
* 1/2 adet limonun suyu
* Maydanoz
* Tuz, karabiber

Hazırlanışı:

Ayıklayıp yıkadığınız barbunyaları bir tencereye alıp, üzerini biraz geçecek kadar soğuk suda, barbunyalar yumuşayana kadar haşlayın. Barbunyalar haşlandıkça kara suyu çıkacak ve tanelerin rengi de esmerleşecektir. Bu sizi korkutmasın, piştikçe rengi açılacak daha sonra...

Başka bir tencereye zeytinyağını alın, küçük küçük doğradığınız soğanları ilave edin. Tuzunu da ekleyerek ağzı kapalı tencerede soğanlar yumuşayana kadar pişirin.

Bu sırada domatesi yıkayıp küçük küpler halinde doğrayın. (Arzu ederseniz kabuğunu soya bilir, ya da rendeleyebilirsiniz. Ben domatesin kabuğunu soymadan kullanıyorum. ) Patatesi ve havucu temizleyip küpler halinde doğrayın. Sarımsağı soyun ve ince ince dilimleyin.



Yumuşayan soğanların üzerine doğranmış domatesi ilave edip kıvamı koyulaşana kadar, ara ara karıştırarak pişirin. Sarımsak, havuç ve patatesi de ekleyerek 7-8 dk kavurun. Barbunyaları da ekleyin. Barbunyaları çok geçmeyecek şekilde sıcak su ilave edin. Tuzunu kontrol edin. Limon suyu ve maydanozu (miktarı zevkinize kalmış, orta irilikte doğranmış) da ekleyip ağzı kapalı olarak, kısık ateşte pişirin. Yemek suyunu çekince ve sebzeler yumuşayınca olmuş demektir. (Doğru su miktarından emin değilseniz ara ara sebzeleri kontrol edip duruma göre sıcak su ilave edebilirsiniz. Ancak doğrusu yemek pişerken kapağı açmamaktır.)



Afiyetler olsun efem...

1 yorum:

  1. çok severim barbunyayı ben de.yazın ucuzken alıp dipfirize atarım.kışın ani misafirlerde,kış sebzelerinden bıktığımızda ya da pişirecek birşey bulamadığımda imdadıma yetişir hem de tam yaz lezzetiyle.
    ellerinse sağlık senin de..

    YanıtlaSil