31 Ekim 2012

TURŞU YAPALIM....




31 yıllık hayatım boyunca ilk defa, çeşit çeşit turşular kurayım istedim şu fani dünyada...

Anneme sordum, kayınvalideme danıştım, kitaplara baktım, interneti taradım... 

Anneminkinin tuzu çok geldi, ama kerevizi bol tutması hoşuma gitti. Kayınvalidem de sarımsağa hiç acımıyor zaten turşuda. Hepsini harmanlayıp kendimce bir yöntem belirledim ve dedim ki eğer güzel olursa her sene bu tarifle yapacağım... 

Kavanoza  sebzeleri bir bir dizerken, dualar okudum besmeleler çektim. Bu benim elim değil Fatma anamızın eli bile dedim vallahi :))

Turşuların olmasını beklemek, oğlumun doğumunu beklemekten daha heyecan verici geldi bana neredeyse. 

Geçtiğimiz hafta kurufasülye pişirince resmi bir törenle açtım turşu kavanozlarını :))

Devlet erkanı Anıtkabire, Ata'mızın ebedi istirahatgahına çelenk koymuş mudur bilmem ama ben evde küçük çaplı bir saygı duruşunda bulundum :)

Yiyen herkes tam kıvamında buldu turşumu. Eğer bu  acemi şansı değilse; kızlarıma, torunlarıma aktaracağım formülümü buldum...

Sırrı ben de kalacak değil ya...

TURŞULARIMDAN SATIN ALMAK İSTERSENİZ LÜTFEN ZİYARET EDİNİZ....

SALATALIK TURŞUSU

2 kg orta büyüklükte turşuluk salatalık
5-6 dallı kereviz yaprağı (çok kalın dallar değil, yaprağı bağlayan ince dallar)
1 baş sarımsak
1,5 su bardağı sirke (üzüm)
3 yemek kaşığı kalın tuz
1 avuç nohut
Kaynamış soğumuş su

Yıkadığınız salatalıkları bir çatalla 3-4 yerinden delin. Turşuyu kuracağınız kavanozun dibine 1 avuç yıkanmış nohutu atın. Salatalıkları sıkı sıkı dizin. Aralara sarımsak ve kereviz yapraklarını sıkıştırın. Üzerine sirke, tuz ve suyunu ilave edin. Sebzelerin üzerini örtecek kadar olmasına dikkat edin. Ağızını sıkıca kapatıp oda ısısında kuytu bir köşede 3 hafta kadar bekletin. Salatalıkların rengi sarımsı olunca turşunuzu açabilirsiniz.

BİBER (ACI,TATLI) TURŞUSU

1 kg biber
1 baş sarımsak
Yarım avuç nohut
3 yemek kaşığı kalın tuz
1 su bardağı sirke (elma/üzüm)
Kereviz yaprağı
Kaynamış soğumuş su

Biberleri yıkayın, tercihe göre saplarını kesebilirsiniz. Kesmeyince çok yer kaplıyor ve kavanoza nizami yerleştirmek zorlaşıyor. Kavanozun dibine yine nohutları koyun. Biberleri dizin. En üste kereviz yaprakları ve sarımsakları koyun. Sirke, tuz ve suyunu ayarlayın. Ağızını sıkıca kapatıp oda ısısında kuytu bir köşede bekletin. Biberlerin rengi sarımsı olunca turşunuzu açabilirsiniz. Salatalık turşusuna göre daha çabuk oluyor.

GÖK DOMATES TURŞUSU

1 kg yeşil domat
1/2 demet maydanoz
1 baş sarımsak
2 adet kalın halka doğranmış havuç
3 yemek kaşığı kalın tuz
Yarım avuç nohut
1 su bardağı sirke (elma)
Kaynamış soğumuş su

Domatesleri yıkayıp çatalla bir kaç yerinden delin. Havuçları temizleyip halka halka doğrayın. Kavanozun dibine sarımsak, maydanoz ve nohutu koyun. Domatesleri yerleştirin. Su, sirke ve tuzunu ayarlayın. Ağızını sıkıca kapatıp oda ısısında kuytu bir köşede bekletin. Hemen hemen salatalıklarla bir oluyor...


Afiyet olsun....

6 yorum:

  1. This is precisely the important information I'd been searching for. Incredible blog. Very inspirational! Your posts are so good and also detailed. The links you come with are also very beneficial as well. Many thanks :)

    YanıtlayınSil
  2. of of,turşu deme bana.kış için yaptığım turşuların yarısını şimdiden kendi başıma yaedim desem inanır mısın?:)

    YanıtlayınSil
  3. Vallahi inanırım, neden inanmayayım. Kendim de ilk partiyi yarılayınca dün yeniden gittim aldım pazardan, kurdum koca bir bidon :))

    YanıtlayınSil
  4. Ben de deneyeceğim turşu tariflerinizi,güzel bir turşu tarifine ihtiyacım vardı çok iyi oldu. Geçen sene ben de arayıp tarayıp bir şekilde yapmıştım ama dışarıda duran turşularının suyu acaip bulandı, hepsini buzdolabına koymak zorunda kaldım. Sizin turşularda böyle bir şey oldu mu? Bir turşusever olarak bunun nedeni ne olabilir sizce? Şimdiden teşekkürler ve sevgiler

    YanıtlayınSil
  5. Merhaba zemberekkuşu. Umarım sen de dener ve memnun kalırsın. Turşu suyunun bulanması çok normal. Çünkü kapalı kavanozun içinde anaerobik bir fermentasyon oluşuyor. MAyalanma da cabası. Bu turşunun koruyucu katılmamış ve doğal yöntemlerle yapıldığının da bir göstergesidir. Ancak suda beyaz bir tabaka oluşuyorsa bu sirke ya da tuzunun az olduğunu ve tam kaliteli bir turşu elde edemediğinin göstergesidir. Böyle bir durumda beyazlığı bir kaşık ile toplayıp biraz daha sirke ve tuz ekleyebilirsin. Ayrıca daha küçük porsiyonlarda turşu kurarsan çabuk tüketeceğin için bu tip problemlerle pek karşılaşmazsın...

    Sevgiler

    YanıtlayınSil
  6. çok güzel tarifler paylaşıyorsunuz,ellerinize emeğinize sağlık...

    YanıtlayınSil