20 Aralık 2012

KIŞIN OCAK YANINCA...YULAF EZMELİ KURABİYE


Merhabalar....

Kış ayı gecikmeli de olsa " Huu ben buradayım" dercesine kendini gösterdi. Sevindim aslında, normal dışı şeyler beni rahatsız ediyor. Mevsiminde kar da yağmalı, yazın güneş de kavurmalı. Sonra kışlar hep bahar tadında geçiyor ve yazlar da çöller kadar yanıyor... Düzen bozulunca yediğimiz içtiğimiz de tatsız, tuzsuz bir hal alıyor... Her gün balık olsa yemek için can atan ben, son senelerde balık yiyemez oldum İstanbul'da... Neyse özetle her şey zamanında güzel...

Bugün için ailecek bir planımız vardı esasen. Öğlen yemekten sonra ailecek arabamıza binecek, sıcacık radyatörümüzü yakacak ve CD çalarımızdan çalacağımız Ege türküleri eşliğinde, güle oynaya Anadolu yakasına geçip, bebek sevecektik. Giyindik, süslendik, hazırlandık; ancak arabamız bir sokak bile aşağıya gitmem de gitmem diye ayak diredi. Ne yapalım biz de dudağımızda rujumuz, gönlümüz buruk, saçlarımızda kar taneleri evimize döndük. Oğlumu ikna edip uyutmak biraz zor oldu... O illada gidip bebeği görmek istiyor anlaşılan. Alii, Aliii diye ağlaya ağlaya uyudu. Alicik bir arkadaşımızın oğlu. Benim oğluma göre tüm bebeklerin adı Ali :)


Hani duymuşsunuzdur 21 Aralık'da kıyamet koptu kopacak diye bir söylenti aldı yürüdü. Şirince'ye gidenler mi dersiniz, helalleşenler mi, kaza namazlarını yetiştirenler mi :)))

Ne zaman kopar bilinmez. 

Ancak her kış, yoğun kar yağdığında, İstanbul için küçük çaplı bir kıyamet kopmuyor mu zaten ?

Boş verin siz bunları efendim. En iyisi ben size bu soğuk, karlı günlerde, pencereden dışarıyı seyrederken, çayınıza batırarak yiyeceğiniz hafif ve lezzetli bir kurabiye tarifi vereyim.

Tarif aşağıda....

Selametle.....






YULAF EZMELİ KURABİYE

Malzemeler:

Tereyağı             100 gr  - 1 su bardağı
Toz Şeker            300 gr  - 1 + 3/4 su bardağı (Esmer ve beyaz şeker karışık kullanılabilir.)
Yumurta               2 adet
Vanilin                 1 paket
Un                       200 gr  - 2 su bardağı
Karbonat              5 gr     
Tuz                      3 gr     - 1/2 çay kaşığı
Tarçın                  6 gr     - 1 çay kaşığı
Yulaf ezmesi         250 gr  - 3 su bardağı


Hazırlanışı :

Orta büyüklükte bir kâsede tereyağı, esmer ve beyaz şekerleri mikserle çırparak krema haline getirin. Yumurtaları birer birer kırıp çırpmaya devam edin. Vanilyayı ekleyip karıştırın. Un, karbonat, tuz ve tarçını bir süzgeçten eleyin. Tereyağlı karışıma ekleyip mikserin orta devrinde çırparak homojen bir hamur elde edin. Yulaf ezmesini ilave edip karıştırın. Üzerini streç filmle kapatıp buzdolabında iki saat bekletin. Fırını 190 dereceye ısıtın. İki tane fırın tepsisinin içine yağlı kâğıt serin. Hamuru ceviz büyüklüğünde toplar şeklinde avucunuzda yuvarlayın. Tepsiye yerleştirirken aralarında en az 5 santim aralık bırakın. Hamur toplarını, toz şekere batırdığınız çatalın dişleriyle bastırarak yassı hale getirin. Önceden ısıttığınız fırında 12-14 dakika kadar pişirin. Fırın tepsisinde 5 dakika soğutup, ardından fırının içinden çıkan soğutma rafı üzerine aktararak soğumaya bırakın.


          

4 yorum:

  1. şekere batırılmış çatalla bastırma ilginçmiş.tatlı olması için desem niye şekeri daha fazla değil,yassılaştırmak için desem niye çatal ve şeker?

    YanıtlaSil
  2. Kis geldi mi evlerde kek-kurabiye,cay eksik olmaz.Ellerinize saglik

    YanıtlaSil
  3. :) Ebrucum bu kurabiyenin orjinali bir Amerikan tarifi aslında. Onların sıkça tükettiği bir kurabiye. Gavur aklı işte :) Ben de tarifteki gibi şekil verdim bir bildikleri vardır elbet diyerek :)

    Sağol Yıldızcım

    YanıtlaSil
  4. Ben bu kurabiyeyi musli ve yulafla yapiyorum cok guzel oluyor :)

    http://www.stylishtimes.net

    YanıtlaSil