22 Ocak 2013

GAZİANTEP GEZİSİ...ÜÇLÜ SARMAL EKMEK


Selamlar sevgili dostlar....

Şu sıralar okula giden öğrenciler gibi şen ve mesudum... Tatil yaklaştı ya...Sömestre tatili süresince ben de evden çalışma işine ara vereceğim... Bir eve sığamamalar, oradan oraya deli gibi koşturmalar... 

Gerçi bu aralar hastalık ustalık işleri, aldığım üzücü haberler boy boy ama, bir güç kuvvet veriyor Allah...

Kısa bir Gaziantep gezisi de bizi bekliyor önümüzdeki günlerde. Tur firmalarıyla değil de kendimiz bir program yapmaya karar verdik. Şimdilerde gidilecek, alınacak, yenilecek listesi hazırlayıp, program yapma derdindeyim harıl harıl. Zira gün sayılı, görülecek yer de çok olunca programlı dolaşmakta fayda var. Tavsiyeleriniz varsa beklerim vallahi... Ben de bol fotoğrafla güzel bir anlatımla dönerim :))

İşte bu telaşe memurluğu günlerine bir de şu ekmekçiği sıkıştırıverdim...

Tarif Teslime Mahmutoğlu'nun Ekmek ve Yemek Tarifleri kitabından. Bu kitabı 2008 yılında satın almıştım. Severek bir çok tarifi denedim. Teslime Hanımla da bir ISO 22000 eğitiminde bizzat tanışıp sohbet etme fırsatı yakalamıştım.

ÜÇLÜ SARMAL EKMEK

Malzemeler:

1 paket instant maya
500 gr un
1 yemek kaşığı toz şeker
1 su bardağı ılık su
1 tatlı kaşığı tuz
2 yemek kaşığı tereyağı
1 yumurta

Üzerine sürmek için

2 yemek kaşığı süt
Susam
Çörekotu
Haşhaş tohumu

Yapılışı:

Bir kapta, hamur malzemesini karıştırıp 5-6 dk. yoğurun. Bu arada fırını çalıştırıp ılıklaştırın. (40 C) Ilınmış fırına hamuru ağzı açık olarak koyun ve 40 - 50 dk mayalanmaya bırakın. Süre sonunda hamur iki katına çıkmalıdır.

Süre sonunda hamuru unlanmış tezgaha alın. 3 eşit parçaya bölün. Elinizle yuvarlayıp uzatarak eşit boyda üç sopa elde edin. Sonra üç sopayı da birbirine saç örgüsü misali dolayarak yağlanmış bir kek kalıbına yerleştirin. 





Kek kalıbındaki ekmeği ılınmış fırına tekrar koyun ve 2. mayalanma için 20-25 dk tutun.  20 dk sonra hamuru fırından çıkartın. fırının ısısını 220 Cye ayarlayın. Fırınınız ısınırken hamurunuz oda ısısında yavaş yavaş mayalanmaya devam edecektir.




Hamurun üzerine fırça yardımıyla süt sürün ve dilediğiniz gibi süsleyin. Ben haşhaş tohumu, susam ve çörekotu ile süsledim.



220 C ye gelmiş fırında 10 dk kadar pişmeye bırakın. Üzeri kızarınca pişmiş demektir.

Afiyet olsun....

1 yorum:

  1. inanmıyorum yaa,gaziantep'e gitme hayali bizde de vardı.hatta adana,hatay,gaziantep güzergahı olacaktı 3 günlük.ama bir türlü gidemedik ve benim içimde uhtedir.
    bir açıdan da sevindim gitmediğimize çünkü tamamen yeme içme üzerine bir gezi olurdu bizimkisi;adana'da kebap,hatayda künefe,antepde baklava şeklinde 5 kilo alır gelirdim:)
    benim için de gez oraları...hatta senden rica edeyim oradan mail ya da telefon yoluyla sipariş verebileceğimiz şehirlerarası kargo yapabilecek baklavacı falan bulabilirsen bana da bildirirsen sevinirim.
    iyi tatiller!

    YanıtlaSil