05 Eylül 2015

MİDYE DOLMA NEDİR, NASIL YAPILIR ?



Merhabalar sevgili dostlar; 

Yaz tatili anılarımı sizlere yazmadan evvel bir deniz kokan tarifle "merhaba" diyeyim dedim...

Yemeyi çok sevdiğim ancak daha önce hiç denemediğim bir tarif "Midye dolma"...

Her reçetesinden çok memnun kaldığım rahmetli Erkan Acurol'un tarifini uyguladım.



Ben midyeleri taze olarak Metro Gross marketten aldım. Ege bölgesinden toplanan midyeleri satıyorlar.

Şimdi size aşağıda midye konusunda önemli hususları aktarmak isterim:

1 - Öncelikle midye konusunda fizyolojik bir bilgi aktarmalıyım. Bu deniz canlıları su içinde kayalık, iskele vs gibi deniz içinde yer alan beton kısımlar gibi yüzeylere tutunarak yaşarlar. Yaşamları boyunca yer değiştirmezler. Suyu kabuklarını açarak içlerine alırlar ve içindeki mineral vs yi süzerler. Yer değiştirmedikleri ve suyun içeriğini tamamen süzdüklerini düşünerek; temiz, kanalizasyon akıntısı olmayan, şehirleşmeden uzak, hastane, fabrika vs akıntılarının olmadığı bölgelerden toplanmış olmalıdır. Yoksa deniz suyunda yer alan ağır metal, çeşitli kimyasalları hapsederler.

2 - Taze, canlı ve güvenilir midyelerin kabuklarındaki kir ve diğer canlılara ait kalıntıları akan soğuk suyun altında bir bulaşık teli ile ovarak temizleyin.

3 -2 litre suya 1 çay kaşığı tuz olacak şekilde tuzlu su hazırlayın. Midyeleri bu su içine alın. Midyeler bir süre sonra kabuklarını açıp kapamaya ve hava kabarcıkları çıkarmaya başlayacaktır. Bu sayede temiz tuzlu su solungaçlarından içeri geçerek midyenin içini de temizler. Yaklaşık 2 saat beklesin.

4 - Midyelerin kaynar su içine alın ve kabuklarını açanları dışarı çıkarın. Kenarlarındaki bıyıkları temizleyerek bir süzgeçte bekletin.

Malzemeler:

30 adet ayıklanmış midye
1 su bardağı pirinç
1 adet kuru soğan
1 yemek kaşığı dolmalık fıstık
1 yemek kaşığı kuş üzümü
1 er çay kaşığı baharatlar (tuz, karabiber, tarçın, şeker, dolma baharı,)
1 çay bardağı zeytinyağı

Yapılışı:

İnce kıyılmış soğanlar ve dolmalık fıstık zeytinyağında pembeleşene kadar kavrulur. Üzerine yıkanan pirinçler ve kuş üzümleri ilave edilir. Kavrulmaya devam edilir. 1 çay bardağı sıcak su ve baharatlar eklenerek ağzı kapalı olarak suyunu çekene kadar demlendirilir. Ocaktan alınarak bir kenarda soğumaya bırakılır.

Pilav soğuyunca kabukları açılmış temizlenmiş, ayıklanmış midyelerin içine doldurulur. Genişçe bir tencereye sıralanır. Üzerine 1 çay bardağı sıcak su biraz zeytinyağı ve yarım limon sıkılır. Suyunu çekene kadar ağzı kapalı olarak pişirilir. Soğuyunca limon ile servis edilir.


Afiyet olsun.




13 yorum:

  1. Hiç yemedim.. Aslında sonuçta deniz mahsülü ama bana bir türlü cazip gelmedi... Ama dolma içi nefis görünüyor. Ellerinize sağlık...:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim. Yemenizi tavsiye ederim :)

      Sil
  2. Ah ah yemeye bayılırım da yapamam sanırım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aslında yapması zor değil. Beni başta korkutan kabuğu oldu. Pratikmiş

      Sil
  3. çok severim ama güvendiğim midye dolmacı bulamıyorum artık kendim de yapamam :-(

    YanıtlaSil
  4. Sizin yazınızı okurken midyeyi çok özlediğimi fark ettim.İstanbul da daha sık yerken, Antalya sıcak olduğu için, pek pas vermiyorum dışarıda bu tür gıdalar tüketmeye. Ama Metrodan alınabilir. Çok güzel hazırlamışsınız ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim, Metro güvenilir bir seçenek

      Sil
  5. deli gibi severim...düzinelerce yiyebilirim..ancak kendim yapmaya gelince bayağı çekiniyorum..tarifiniz çok açıklayıcı olmuş denemek isterim doğrusu :)

    YanıtlaSil
  6. Hiç yemediğim ve yiyemeyeceğim yemeklerden (:

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Herkesin bir sınır çizgisi vardır :) Sizinki de midyeymiş demek

      Sil
  7. bayılırım ama lütfen biri yapmış olsun. yapabileceğimiz snmıyorum

    YanıtlaSil