07 Haziran 2007

EFSUNLU BARBUNYA




Bu barbunya efsunlu neden mi? Yok öyle içinde büyü müyü, davul tozu minare gölgesi yok. Sadece halam yapınca bu kadar güzel oluyor. Aynı tarifi başkası yapınca nedense onunki kadar lezzetli olmuyor.

Ben bu barbunyanın sırrına nasıl ulaştım durun da onu anlatayım size.
Tam 2 yıl önceydi. Master tezi hazırladığım günlerdi. Ben o dönemde halamda kalıyordum. Uzun deneyler, laboratuarda sabahlamalar bitti ve ertesi gün master tezimin savunması olacak. Harıl harıl sunumumu hazırlayıp üzerinde çalışıyorum.
O gece halam bir arkadaşına gitti ve bana da " Bak senin için barbunya pişirdim, acıkınca yersin güzelce" dedi. Ben de gözüm PC ekranında "Tamam, tamam ben hallederim" diye onu uğurladım; ama bir yandan da "Yaa hala yapma gözünü seveyim, ben barbunya sevmem ki hiç, hem bu gaz yapar yarın benim önemli bir sunumum var, olmazki" gibi yorumlarda da bulunmuştum sanırım...

Neyse acıkınca minicik bir kaşıkla gönülsüzce koydum tabağa ve çalışırken attım ağzıma. Ayyy o da ne, ben hayatımda bu kadar güzel, bu kadar lezzetli bir "şey" yememiştim. Lokum lokum mübarek. Gide gele gide gele koca tencereyi yarıladım....

Tarifi burada ama ben bir türlü tutturamadım onun gibi, bir de siz deneyin bakalım olacak mı?

Sevgiler...

Malzemeler:
- 1 kg taze barbunya
- 2 adet kuru soğan
- 1 adet domates
- 1 adet çarliston biber
- 3 diş sarımsak
- 5 yemek kaşığı zeytinyağı
- 5-6 sap maydonoz
- 1/2 limon suyu
- Tuz
- Kesme şeker

Yapılışı:
Ayıkladığınız barbunyaları haşlanmaya bırakın, dişe gelir duruma gelince ocaktan alın. Bir tavada zeytinyağını alarak küp doğranmış soğanı, sarımsakları, kabukları soyularak rendelediğiniz domatesi ve biberleri 5-6 dakka çevirin. Barbunyaları ilave edin ve bir iki çevirdikten sonra sıcak su ekleyin. Tuz, kesme şeker, limon suyu ve kıyılmış maydonozları ekleyerek tencerenin kapağını kapatarak pişmeye bırakın...

Afiyet olsun...

7 yorum:

  1. barbunyayı bende çok severim...özellikle meze olarak...ben de aynen böyle pişiriyorum ,ellerine sağlık canım :)

    sevgilerimle

    YanıtlaSil
  2. Canım hemşerim,uzun bir aradan sonra yeniden aranızdayım.Barbuyaya ben de bayılırım.Özellikle soğuk soğuk,meze olarak harika olur.Ellerine sağlık canım.Öpüyorum en kocamanından,sevgiler...

    YanıtlaSil
  3. Eh, yaz gelsin, ben de Izmir'e gideyim, pazardan taze barbunya alayim, güzelce pisireyim. Iddiali degilim, fakat güzel yeniyor benimki de...
    Sevgiler

    YanıtlaSil
  4. Sevgili Nilay belki bu tarif İzmir'e özgü bir tariftir haa, ne dersin ? ;-)

    Denizcimmm geri dönmene çok sevindim. Ben de seni öpüyorum...

    Bilmezmiyim TaTa, senin yaptığın barbunya nefis oluyordur eminim...

    YanıtlaSil
  5. Hastası olduğum bir mezedir bu prensesim.. Ama dediğin gibi güzel ellerden çıktığında...

    Sunumunun nasıl geçtiğini merak ettim :)))))

    Canımın içi sıcacık sevgiler...

    YanıtlaSil
  6. Taze barbunyadan yapilanin yerini bir sey tutmuyor tabii. Ben bir de havuc katarim. Demek efsunlu hi:)) Sevgilerle,

    YanıtlaSil
  7. Eline sağlık, ben de çok severim. Üniversitede öğrenmiştim ben de. Hmmm nefiiissss :)

    sevgiler

    YanıtlaSil