01 Ocak 2008

DEMİR TATLISI





Uzun günlerin ardından yeniden merhaba.




Biliyorum kiminiz sitem etti bana, kiminiz unuttuğumu sandı ya da kiminiz de "ne tembel kız sayfası aylardır aynı" deyip dudak büktü.

Neyse ben geldim yine....


Hem yeni bir yıl, yeni başlangıçlar, yeni bir yaşam var önümüzde. Kendim için çok güzel dileklerim var. Hep beraber bir bir gerçek olduğunu göreceğiz. Sizler için de dilekler tuttum. Güzel günler görmeniz için...

Yeni yılın ilk tarifini geçtiğimiz aylarda kaybettiğim sevgili anneannem için yayınlıyorum. Bu yöresel bir tatlı tarifidir.

DEMİR TATLISI....

Özel bir demiri ile şekil verilir hamura. Uşak, Ulubey'e ait değişik bir tatlı. artık her yediğimde bana onunla geçirdiğim tatlı günlari hatırlatacak bir tatlı....
Tarifi aşağıda. Özel demirini ise sanırım sadece o yöreden temin edebilirsiniz.

DEMİR TATLISI

Malzemeler:
- 3 adet yumurta
- Yarım paket kabartma tozu
- 1 kaşık yoğurt
- 2 bardak un
- 1.5 bardak su
- 1 fiske tuz
Şurubu için
- 3 bardak şeker
- 3 bardak su
- 10 damla limon suyu

Yapılışı:

Yumurta, kabartma tozu ve tuzu iyice çırpın. Karışıma 2 bardak su ve un ilave ederek tekrar iyice çırpın. Bu karışımı 10 dk kadar bekletin. Kızartma kabınıza demir kalıbın üstünü bandıracak kadar sıvı yağ koyun. Yağı harlı ateşte kızdırın. Yağın içinde tamamen ısınmış olan demir kalıbı hamura batırın. (Hamurun demir kalıbın üstüne çıkmamasına özellikle dikkat edin.)
Kızgın demir kalıba hamur yapışacaktır, bunu kızgın yağın içine bırakın birkaç saniye kalıbı hiç hareket ettirmeyin. Çünkü hamur sertleşmeden kalıbı oynatırsanız hamurun şekli bozuk olur. Hamur yağda sertleşmeye başladığında demir kalıbı aşağı yukarı hareket ettirdiğinizde, demirin şeklini alan hamur kalıptan ayrılacaktır. Yağda kızarmakta olan hamurun iki tarafını da kızartın. Kızaran hamurları kağıt havlu serilmiş bir tepsi üzerine yerleştirin. Demir kalıp hamurdan ayrılınca kalıbı yağın içine batırın ve demir ısındığında aynı işlemleri tekrar edin.
Daha önce hazırlayıp soğuttuğunuz şerbete kızarttığınız hamurları batırıp servis yapın.

Afiyet olsun.

21 yorum:

  1. Hoş geldin. Umarım 2008'de günlüğünü bu kadar uzun ara mahzun bırakmazsın.
    Sevgiler

    YanıtlaSil
  2. Yöresel bir tadı bizimle paylaştınız,yemek kültürümüzün kayda geçmesine hizmetinizden dolayı çok teşekkür ederim size.Yine görüşmek üzere...Sevgiler...
    Bahriye

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. http://demirtatlisikalibi.blogspot.com.tr/2014/08/demir-tatlisi-kalibi-satis-noktasi.html?m=1

      Sil
  3. Sevgili Punto amcam söz bu kadar ara vermeyeceğim artık....

    Sevgili Bahriye; nazik yorumun ve yüreklendirici sözlerin için teşekkür ederim. Görüşmek üzere...

    Sevgiler

    YanıtlaSil
  4. hoşgeldinn
    habire bakıyordum bir yenilik yoktu dedim yoğun benim gibi herhalde:)
    ama bir baktım bir nefasetle dönülmüş:)
    tatlının görüntüsü çok hoş ve şık,eski zaman tekerleklerine benzemiş çok hoş görünüyor.
    böyle tatlılar çıtır çıtır olur mmm nefisler:)))
    ellerine sağlık.
    sayende bir yöresel tad ve değişik birşey öğrendik,teşekkürler.

    YanıtlaSil
  5. ben bu demir tatlısını hiç yemedim ve bilmiyorum nasılbişey acaba ?
    siz uşaklımısınız ?

    YanıtlaSil
  6. uşak lısanız içindenmi yoksa ilçesimi ?

    YanıtlaSil
  7. Mersi sevgili "mutfak havlusu". Gerçekten çok leziz bir o kadar da kolay bir tatlı. İş sadece bu demiri bulabilmeye bakıyor.

    Sevgili isimsiz en kısa zamanda tatlıyı yemenizi tavsiye ediyorum. Hayır ben Uşaklı değilim. Anneannem oralı.

    YanıtlaSil
  8. Hoşgeldinnnn
    Erzurumlu bir teyzemde yemiştim demek uşaktada var çok nefis bir şey canım istedişimdi:) ellerine sağlık.
    Sevgilerimle, iyi yıllar...

    YanıtlaSil
  9. Sevgili Almula teşekkür ederim, sana da iyi yıllar.....

    YanıtlaSil
  10. Merhaba,
    gorunusu cok guzel denemek isterdim ama demiri bulmam imkansiz gibi.
    Ellerine saglik
    sevgiler

    YanıtlaSil
  11. Bu tatlıyı TV de gezi tanıtım programlarında görmüştüm. Düğünlerde yapılan özel tatlılarıymış... Görüntü çok güzel... Eline sağlık...

    YanıtlaSil
  12. sana da uzun zamandır uğrayamadım prenses. tekrar başın sağolsun. bu arada bu tatlı da nesi böyle çok çok değişik bir şey gerçekten. ellerine sağlık...

    tolunay

    YanıtlaSil
  13. SAĞOLASIN PRENSES ..

    SAYENDE VERDİĞİN TARİFLE TADLIYI YAPIP Bİ GÖZEL AFİYETLE YEMİŞEM..
    ŞİMDİK KENDİMİ DEMİR GİBİ GÖRÜYEM..:))

    YanıtlaSil
  14. merhabalar,
    bu demirin aynisini bana annemin erzurumlu bir arkadasi tarifiyle birlikte gondermisti.erzurum demir tatlisi yaziyordu tarifte.
    tadini da gayet lezzetliydi.
    sevgiler
    leyla

    YanıtlaSil
  15. Sevgili Aynur, nazik davetine hepimiz adına teşekkür ederim.

    Sevgili Ümran elimden birşey gelirse yardımcı olmak isterim.

    Evet Ayselcim özel günlere ait bir tatlıdır bu..

    Tolunaycım, dostlar sağolsun. Bu ilginç bir tatlı değil mi?

    Sevgili İsimsiz 1 ne diyelim Allah ziyade etsin.

    Sevgili İsismsiz 2 bu tatlı Ulubey ilçesine tescillenmiş bir tatlı; ancak dediğin gibi değişik yörelerimizde de yapılıyor.

    YanıtlaSil
  16. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  17. http://demirtatlisi.blogspot.com/

    YanıtlaSil
  18. öncelikle ''mahzun prenses'' sana çok teşekkür ederim,bu geleneksel tatlımızı tanıttığın için:)ben ulubeyliyim ve senin de kimlerden olduğunu çok merak ettim doğrusu?bu arada ordan bi erzurumlu arkdaşımız çıkmış ve kendince atıflarda bulunmuş yok biz bunu 1977den beri satıyoruz die...acaba sorabilir miyim doğuda etten başka bi şey var mı?bu tatlı ulubeyde yüzyıllardan beri yapılıyor ve eğer KALIP bulamayan varsa ben tedarik ederim!lütfen ticari konuyu bi yere bıraksın arkadaş ve böyle basit hareketlerle sahiplenmeye kalkışmasın.hele o yunan yakıştırması hiç olmamış,özür dilese hiç fena olmaz.mahzun prenses size de burda bi görev düşüyor kanımca ulubeyimizin DÖNDÜRMEsini EBEM KÖFTEsini HAMURSUZunu SİNİ HAMURSUZUnu tanıdırsanız,ULUBEYimizin hamur işlerindeki namını dünyaya duyururuz:))ii çalışmlar

    YanıtlaSil
  19. tatlınızı denedim ancak hamur demire bir türlü yapışmadı neden acaba tavsiyelerinizi bekliyorum sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Demirin iyice kızması gerek. Hamurun kıvamı da belki olması gerekeden daha cıvık olmuş olabilir. Geçmiş olsun üzüldüm :(

      Sil