20 Haziran 2012

HAFİF OLSUN, LEZİZ OLSUN...SEBZELİ LAZANYA





Selamlar caanım dostlarım.

Geldi, gelmedi, yağdı, yağmadı derken; sabırsızlıkla beklerken; kışlıkları bir türlü dolaplara yerleştiremedik diye üzülürken, sıcak yaz günleri başladı bile. 

Yaz günleri mutfağı da hareketlendiriyor bence. Menüler hafifledi, sofralar çeşit çeşit meyvelerle süslendi. Dondurmalar, sütlü tatlılar yemeklerin üstüne afiyetle yendi. Zeytinyağlılar tazecik yaz sebzeleriyle tıngır mıngır pişti. Ağır ve ağdalı hamur işleri, tatlılar ;daha hafif ve pratikleriyle yer değiştirdi. İlkbahar meyvelerinin en güzelleri ile reçeller, marmelatlar hazırlandı. Sonra efendime söyliyeyim dondurucular ve kavanozlar bezelyelerle, taze fasülyelerle, enginar çanaklarıyla dolduruldu... Limonatalar, şuruplar falan filan...

İş bu sebepledir ki ben de sabırsızlıkla beklediğim uzun İzmir tatili öncesi kiler dolabımda artmış ıvır zıvırı değerlendirme çabasındayım şu sıcak yaz günlerinde. Yakında ailecek güzel, uzun ve bol seyahatli bir tatil planlıyoruz. Vuslata az kaldı sizin anlayacağınız.

Kiler dolabımda bekleyen yarım paket lazanyayı aldım elime geçenlerde. Kışın bol kıymalı bolonez usulu hazırlamıştım. Pek yağlı ve ağır geldi şu hafiflemeye çalıştığım günlerde yine aynı şekilde pişirmek. Ben de elimdeki artmış sebzelerle hazırladım bu sefer. Önce malzemeleri yazayım sonra fotoğraflarıyla beraber açıklarım size yapımını...

Malzemeler:

Hazır lazanya yaprağı 10 yaprak (Ben barilla marka kullandım) 

İç malzeme:

1 adet havuç
4 dal taze soğan
1 adet kuru soğan
1 su bardağı bezelye
1 adet kabak
4 diş sarımsak
2 adet sivri biber
2 adet kırmızı biber
3 dal kereviz sapı

Domates sosu:

4 adet rendelenmiş kabuksuz domates
3 yemek kaşığı zeytinyağı
Fesleğen
Kuru nane
Kekik
Kimyon
Tuz
Karabiber

Beşamel sosu:

1 litre süt (sıcak olacak)
2 yemek kaşığı tereyağı
1 yemek kaşığı un
1/2 çay kaşığı muskat rendesi
1/2 çay kaşığı karabiber

Kaşar peyniri rendesi


İç Malzemenin Hazırlanması:

Tüm sebzeleri yıkayıp ayıklayın. Mümkün olduğunca aynı boyutlarda (minik küpler halinde) doğrayın.

Domates Sosunun Hazırlanması:

Kabuklarını soyduğunuz domatesleri bir tencereye rendeleyin. Zeytinyağında diğer baharatları da koyarak domatesler ölene kadar pişirin.

Beşamel Sosun Hazırlanması:

Bir sos tenceresinde tereyağını eritin ve un ekleyip topaklanmasını önlemek için sürekli karıştırarak sıcak sütü koyun. Kaynamaya başlayınca tuz ve muskat ilave edin.



Yukarıdaki fotoğrafta lazanya yaprakları, soslar ve sebzeler toplu fotoğraf çektirmişler :))


Sebzeli Lazanyanın Hazırlanması:

Lazanyayı pişireceğiniz fırın kabınızın hafifçe zeytinyağı ile yağlayın. Tabana bir kepçe beşamel sosu yaydırın. Üzerine 2 yaprak lazanya koyun.






Yaprakların üzerini yine beşamel sos ile kaplayın.





Beşamel sos üzerine, bir kepçe domatesli sos yayın.




Üzerlerini örtecek kadar sebzeli harcı güzelce yayın.




Sebzeli katın üzerine bir sıra lazanya yaprağı dizin. Bir kepçe beşamel sos, üzerine domatesli sos, sebzeli harç koyun. Elinizdeki lazanya yaprakları bitene kadar bu sıralamayı tekrar edin. Son lazanya yapraklarını da koyunca bu sefer üzerine güzelce beşamel sosu yayın ve rendelenmiş kaşar peynirini güzelce serpin.




Önceden 200 dereceye ısıttığınız fırının orta katında evvela 30 dakika üzerini folyo sararak, bir 30 dakika da üzeri açık olarak pişirin.




Sonra da bir güzel afiyetle yiyin.




Selam, saygı ve sevgiler...

3 yorum:

  1. lazanyaya bayılırım,sebzelisi de çok lezzetli görünüyor.denemenmeli;)

    YanıtlaSil
  2. Lazanyayı ben de çok severim. Sebzeli hiç denememiştim. Gerçekten hafif ve lezzetli.

    YanıtlaSil