30 Aralık 2013

YEMEK FIRTINASI 23.GÜN... DAVET SOFRASI...İÇ PİLAVLI TAVUK DOLMASI



"23. gün: Bu sene yılbaşı sofrasında değişik bir şeyler hazırlayalım. Haydi paylaşma vakti. Yılbaşı sofrasına yakışacak bir tarif uygulayın, bizim sofralarımızı da süslesin." Konu bu gelsin bakalım tarifff...

Ben size her daim evinizde, veya misafir ağırlarken olmadı yılbaşında yapacağınız, beğenerek yiyeceğiniz / yedireceğiniz; ekonomik ve gösterişli bir yemekten bahsedeceğim. İşte İç pilavlı tavuk dolması tüm bu övgü dolu sözleri hak ediyor bence... Hele bir de köy tavuğu bulmuşsanız en ala ziyafet size :))

Malzemeler:

1 bütün tavuk (1,5 kg civarı)
1 adet limon
tuz

SOS:
1/2 çay bardağı zeytinyağı
2 yemek kaşığı yoğurt
1 tatlı kaşığı salça
1 çay kaşığı toz fesleğen, 1 çk karabiber, 1 çk biberiye, 1 çk kırmızı biber, 1 çk kekik

İÇ PİLAV İÇİN

2 su bardağı pirirnç
3 su bardağı tavuk suyu
2 yemek kaşığı tereyağı
1 adet kuru soğan
1 çay kaşığı karabiber, 1 çk yenibahar, 1 çk nane
1/2 çk tarçın, 
1 yemek kaşığı kuş üzümü
1 yemek kaşığı çam fıstığı
tuz

YAPILIŞI:

Bir gece öncesinde tavuğu bir limon suyu ve tuz ile iyice ovarak 30 dk. bekletin. Sonra yukarıda adı geçen baharat ve zeytinyağıyla hazırladığınız sosu sürerek gece boyu buzdolabında bekletin.

Pilavı hazırlamak için küçük doğranmış soğanı tereyağında kavurun. Soğanlar pembeleşince çam fıstıklarını ekleyip kavurmaya devam edin. Pirinç ve baharatları ekleyin. Üzerine tavuk suyu, tuz, baharatlar ve kuş üzümlerini ekleyerek ağzı kapalı şekilde kısık ateşte pişirin. Pilav dirice bir pilav olacak.

Pişen pilavı soğuyunca tavuğun içine doldurun. Açık kalan kısımları bir kaç kürdanla tutturun ya da yorgan iğnesi ve pamuklu bir iple dikin. Fırın poşedine koyup 200 derecede 1,5 saat pişirin...

Afiyet olsun...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder