07 Kasım 2006

HAVUÇLU KUZU ISPANAK




Kış mevsiminin en sevdiğim sebzelerindendir ıspanak. Aslında küçükken hiç sevmez ve yememek için anneme binbir bahane uydururdum. Ama sonradan çok sevmeye başladım. Özellikle de size aşağıda tarifini vereceğim havuçlu yemeğini.

Size bahsetmişmiydim bilmiyorum ben uzman biyoloğum ve şu an gıda ürünlerinin geliştirilmesi üzerine çalışmalar yapıyorum. Bundan böyle yemek tariflerimin altına bazı öğretici basit notlar da eklemek istiyorum. Bunu zamanla daha kullanışlı hale gelecek şekilde düzenlemeyi de düşünüyorum...


Malzemeler:

-1 kg taze kuzu ıspanak (Minik ve taze ıspanak olmalı. Bu tip ıspanak Menemen / İzmir ıspanağı diye satılıyor Salı pazarında ve İstanbul'da ki diğer semt pazarlarında)

-1 orta boy kuru soğan

-1 büyük havuç

-1 kahve fincanı pirinç

-1 kahve fincanı zeytinyağı

-Tuz


Yapılışı:

Zeytinyağını, yemeği pişireceğiniz tencereye alın ve minik minik doğradığınız soğanları ekleyin. Soğanlar tam ölmeden rendelediğiniz havucu ileve edin ve havuçlar yağa renk salana kadar kavurun. (*)

Yıkadığınız kuzu ıspanağı parçalara bölmeden (*) tencereye koyun ve tencerenin kapağını kapatarak ıspanak yumuşayana kadar orta ateşte, kapağını açmadan pişirin. Ispanak yumuşamaya dönünce pirinci ve tuzunu ilave edin. 15 dk daha ağzı kapalı olarak ateşte tuttuktan sonra altını kapatın.

Havuçlu kuzu ıspanağınız hazır... Canınız nasıl yemek istiyorsa öyle yiyin. Ben üzerine nane yaprakları ve domates doğranmış yoğurtla yemeyi seviyorum...

Afiyet olsun...

------------------------------------------------------------------------------------


Not:

-(*) Havuç beta-karoten adı verilen maddece zengindir.Ayrıca bol miktarda D ve E vitamini ihtiva eder. Bu vitaminler yağda çözünme özelliği taşıdıklarından havuç gibi sebzeleri yemeklerinize koyarken önce biraz sıvı yağda rengini salana kadar kavurmalısınız.

-Ispanak gibi yeşil yapraklı sebzeleri mümkün olduğunca doğramamaya çalışın. Çünkü içerdikleri C vitamini çok çabuk okside olmaktadır.



2 yorum: