15 Ocak 2007

PİLAV YEDİM TAŞ ÇIKTI... EMİNE BEDER'İN İÇ PİLAVI




Merhaba;

Konusu özenle seçildiği her halinden belli olan yeni bir #YE# etkinliğinde bir arada olmak çok hoş. Yaban güllerini bu yüzden severim ben. Güzel kokusu etrafına bir sürü çalışkan arıyı toplar...

Pirinç denilince benim aklıma bembeyaz pilav geliyor . E onu da çok bilindik bir tarif olması yüzünden es geçtim. Ne hazırlamalıyım, ne hazırlamalıyım derken Osmanlı Mutfağına has olan biraz ağır olduğunu düşündüğüm "iç pilavı" denemeye karar verdim. Tarif Emine Beder'e ait. Yapması benden... Eee takdir de sizden...


Malzemeler:

- 1 orta boy soğan
- 2 su bardağı pirinç
- 2.5 su bardağı et suyu
- 1/2 çay bardağı sıvı yağ (pilav için)
- 1/2 çay bardağı sıvı yağ (fıstıklar ve ciğer için)
- 250 gr kuzu ciğeri
- 1 çorba kaşığı kuş üzümü
- 1 çorba kaşığı çamfıstığı
- 1/2 demet dereotu
- Karabiber, tarçın, yenibahar (1' er çay kaşığı)
- 2 tatlı kaşığı şeker
- Tuz
- 1/4 limon suyu

Yapılışı:

Pirinçleri ılık, limonlu ve tuzlu suda 30 dk bekletin. Bir tava içine sıvı yağ (zeytin yağı kullandım) alıp, çam fıstıklarını hafifçe pembeleşene kadar kavuralım. Fıstıkları yağdan delikli bir kepçe yardımıyla alalım. Aynı tavaya minik minik doğranmış ciğerleri alalım ve yumuşayana kadar kavuralım. sonra delikli bir kepçeyle alıp bekletelim. Başka bir tencereye pilav için kullanacağımız sıvı yağı (mısır özü kullandım) alıp, küp doğranmış soğanları ekleyerek pembeleşene kadar kavuralım. Pirinçleri süzüp onları da ekleyerek kavurmaya devam edelim. Kuş üzümünü, çam fıstıklarını, şekeri, sıcak et suyunu ekleyip tuz miktarını ayarlayalım. Kısık ateşte pirinçler suyunu çekene dek pişirelim. Pişen pilavı ateşten almadan önce ciğerleri, baharatları ve kıyılmış dereotunu  ekleyerek karıştıralım. Pilav 15-20 dk demlendikten sonra servis yapabiliriz.

Afiyet olsun...


Görüşmek üzere, mutlulukla kalın...
------------------------------------------------------------------------------------

9 yorum:

  1. Merhaba Hemşehrim ,öyle mutlu oldum ki,yakınımda olsan boynuna atılabilirdim!
    Demek sen de İzmir'ine hasret yaşayanlardansın bizim gibi:(
    Öyle çok özlüyoruz ki güzel memleketimizi bunu anlatıp,anlayacak ancak bizim gibi bu özlemi çeken biri olabilir.Bu yüzden seni tanıdığıma çok sevindim.
    Sık sık görüşelim,İzmir'imizden bir nefes,bir koku gönderelim birbirimize,olur mu?

    YanıtlaSil
  2. Merhaba Izmir'li arkadasim, ziyaretin icin cok tesekkur ederim. Gercekten bu etkinlikler cok iyi oluyor. Bu sekilde tanisma imkani buluyoruz. Izmir'i ozlemeni gayet dogal karsiliyorum, o kadar guzel bir sehir ki. Ama hic olmazsa aksam binsen sabah Izmir'desin degil mi? Ya biz ne yapalim, git git bitmez Turkiye'nin yollari:((. Bundan boyle daha sik gorusmek dilegiyle canim, cunku ben de seni linklerime ekledim, sevgilerle,

    YanıtlaSil
  3. merhaba,iç pilav belki biraz ağır olur ama tadı çok güzeldir..o yüzden bence isabetli bir seçim,ellerine sağlık,selamlar..

    YanıtlaSil
  4. Ben dedim ya size seviyorum şu #YE# etkinliklerini diye. Bakın ne güzel iki dostum daha oldu.

    Sevgili Deniz;

    Duygular, hissedilenler aynı olunca söyleyecek şeyler de birbirine benziyor tıpatıp. Seni evimde ağırlamaktan mutlu oldum. Elbette her gün senin bloğunda olacağım.

    P.S. Mozayik süper olmuş ;-)


    Tuba'cığım;

    Yerden göğe kadar haklısın. memleket özlemini asıl sizlere sormalı. Minicik bir bebekken gözlerini dünyaya açtığı yuvasından , ailesinden uzakta olanlara sormalı...

    Ben varım sık sık seni ziyarete ve ne zaman istersen seni memnuniyetle buyur etmeye...


    Sevgiler, mutlulukla kalın...

    YanıtlaSil
  5. Hoş geldin tekrar Süheyla'cığım;

    Evet biraz ağır bir yemek; ben de ilk defa denedim. Belki ufak eklemeler veya bazı malzemeleri çıkarma yolu ile sık yapabileceğimiz, hafif ve pratik bir yemek haline gelebilir.

    Kendine iyi bak, öpüyorum...

    YanıtlaSil
  6. Selam,
    iç pilav deyince yemeden geçemedim. birazını yanımda götürüyorum o kadar güzel yapmışsın ki

    YanıtlaSil
  7. :D

    Sevdim bana böyle demeni. Eğer sen istersen ben yine yaparım Sevda...

    YanıtlaSil
  8. merhaba,

    ne güzel bir tarifle katılmışsınız. Ellerinize sağlık ...

    Bu etkinlik ne güzel birşey dostları yeniden görüştürüyor :)

    sevgilerimle.

    YanıtlaSil
  9. Selamlar yeniden Zerrin'ciğim;

    Çok incesin seni tekrar burada gördüğüme ben de çok sevindim

    Sevgiler

    YanıtlaSil