03 Ocak 2013

PİRELİ DALYAN KÖFTE :)




Ah şu canım Türk Filmi klasikleri... Doğuz bin doğuz yüz... diye sırıtarak altın sayan kardeşler ve bir köşeden başlayan "Kekliğimin kafesi, mis kokuyor nefesi" türküsü :) Ama en güzel replik illaki de "Pireli Kebap"... Hatırlamayan, bilmeyen yoktur. Eskiden sayıları azdı belki izlenecek şeylerin. Yüz kere bin kere izlerdik aynı şeyleri hiç sıkılmadan. Şimdi onlarca kanal ve yüzlerce seçenek arasında izlenecek bir şey yine yok, yine yok... O yüzden televizyonu hiç izlemez oldum. 

Bu tarifi yazmak için bilgisayarımın başına oturunca nedense bu film ve onu kardeşlerimle beraber izlediğimiz günler geldi aklıma, hey gidi günler hey...

DALYAN KÖFTE

Malzemeler:

KÖFTE

500 gr kıyma
1 su bardağı galeta unu
1 adet kuru soğan
1 yumurta
Tuz, karabiber, kimyon

İÇ HARCI

2 adet havuç (haşlanmış)
1 su bardağı bezelye (konserve ise haşlamadan, çiğ ise yarı haşlanmış)

SOSU 

3 adet domates rendesi
1 yemek kaşığı domates salçası
1/2 su bardağı zeytinyağı
Tuz, karabiber

HAZIRLANIŞI:


Kıyma, yumurta, soğan, galeta un ve baharatları derince bir kapta karıştırıp iyice yoğurun. Buzdolabında yarım saat dinlendirin. Süre sonunda köfte hamurunu elinizle bastırarak dikdörtgen şeklinde yassılaştırın. (2-3 parmak kalınlığında) . Ortasına haşlanmış havucu bütün olarak ve haşlanmış bezelyeleri koyun. Elinizi ıslatın, kıymanın iki uzun kenarını karşılıklı kaldırıp ortada birleştirerek,üstünü kapatın. Üzerine biraz sıvıyağ sürebilirsiniz.Önceden ısıttığınız 200 derece fırında köfte kızarana kadar pişirin. Köftenin üzerine sosunu dökerek tekrar fırına koyun,5 dakika sonra fırından çıkarıp dilimleyin, yanında patates püresi ile servis yapın.
Sosun hazırlanması: Zeytinyağında, salça ve rendelenmiş domatesi kavurun, üzerine sıcak su ve tuzunu ekleyip bir taşım kaynatın.
Afiyet olsun

1 yorum:

  1. Anneme gidiyorum şimdi.karnım bu kadar acıkmışken keşke o daböyle bir köfte yapmış olsa da yesem:)))

    YanıtlaSil