29 Nisan 2013

EVDE GÜZEL ÇİLEKLİ DONDURMA




Selamlar sevgili dostlar;

Çilek için geç, dondurma için biraz erken bir mevsim. Sahi artık geçiş mevsimleri yaşamıyoruz. Kış mevsiminden hemen yaz mevsimine geçiverdik. 

Bolca çilek reçeli yapıyorum bu sene. Mis gibi tazecik çileklerim var. Özenle minicik seçtim hepsini. Arada şeklini şemalini beğenmediklerimi de bir kenara ayırdım. Ne yapacağımı düşünürken eşim, dondurma yapsana  dedi. Geçen sene İş Bankası Yayınlarından aldığım "Dünya'nın En Güzel Tatlıları" isimli kitabımdan güzel bir tarif buldum. Ancak kitap birebir Türk damak zevkine hitap etmiyor. Bizlerin mutfağında çok sık kullanmaığımız yöntem ve malzemeler ağırlıklı kitapta. O nedenle biraz değişiklik yaptım. Açıkçası endişeliydim de sonucun nasıl olacağı yönünde. Korktuğum olmadı ve güzel bir çilekli dondurma çıktı ortaya. Siz de gönül rahatlığıyla deneyebilirsiniz.

Malzemeler:

1 su bardağı + 1 çay bardağı süt
1 paket şekerli vanilin
2 adet yumurta sarısı
2,5 su bardağı çilek püresi
1/2 limon suyu
1 su bardağı toz şeker
2 kutu krema

Yapılışı:

Sütü bir tencereye alın. Vanilyayı da ekleyerek kaynayana kadar ara ara karıştırarak kısık ateşte pişirin. Ilınmaya bırakın. Yumurta sarılarını ılık süte sırasıyla katıp, çırpın. Devamlı karıştırarak, kremamsı kıvamı alana kadar pişirirn. Kaynama noktasına gelmeden, altını kapatın.

Çilek, limon suyu ve şekeri blendırdan geçirin. Başka bir kapta kremayı mikser yardımıyla iyice çırpın. Sırasıyla krema ve blendırdan geçirilmiş çilek püresini süte karıştırın. Mikser ile 10 15 dk çırpın. Karışımı buzlukta bekletilmiş metal bir kaba koyun. Ağzını strech film ile kapattıktan sonra derin dondurucuya koyun. 1 saat sonra kabı çıkarıp çatalla karıştırın, donamaya başlamış yerler ile donmayan yerleri karıştırın. Bu işlemi birer saat ara ile olacak şekilde 5 kere tekrarlayın ve yeniden ağzını örtüp derin dondurucuya koyun.

Karışımı 12 saat kadar derin dondurucuda ağzı kapalı bekletin. Ardından afiyetle, dilediğiniz şekilde süsleyerek yiyin anacım :))


1 yorum:

  1. 2,5 cilek derken iki bucuk kilo cilekmi iki bucuk tane cilekmi?

    YanıtlaSil