14 Mayıs 2013

LAHANA SARMASI NASIL YAPILIR?



Selamlar sevili okurlarım;

Mutfak macerasına yeni başlayan, bilhassa yeni evlenen bayanların kabus dolu maceraları olmuştur muhakkak... Bazen kırk yıllık tecrübeli annelerimizin de başına gelir türlü aksilikler... 

Taşan, köpüren reçeller. 

Kabarmayan yapış yapış kekler.

Dibi tutan pilavlar.

Cılk su içinde yüzen sebze yemekleri.

İyi haşlanmamış kuru bakliyat.

Ele alınca patır patır parçalanıp dökülen börekler.

Taştan sert, kafa göz yaran kurabiyeler.

Listemiz uzar gider. Bazen de aksilikler üst üste gelir. O gün tüm mutfak işleriniz ters gider ve domates, peynir ekmeğe talim eder yeni gelin ve damat :)

Ancak insan bu tür talihsizliklerden güzel tecrübeler ediniyor kendine. Sonunda da yeni gelinimiz beş altı ay içinde usta bir aşçı olup çıkar.

Gel gelelim ki bazı "zor" diye tabir edilecek mutfak işlerinin püf noktasını öğrenmeden başarılı olmak neredeyse imkansız. Bir anneye, ya da bir bilene sormak; onları çalışırken izlemek gerekli. 

Lahana sarması yapmak da bence bu meşakkatli ve püf noktasını öğrenmeden başarıyı yakalamanın zor olduğu bir macera :)

İşte size bir bilene danışıp öğrendiğim, yaptıkça daha da geliştireceğime inandığım "Lahana Sarması"nı adım adım fotoğrafladım...


İşin en önemli inceliklerinden biri de doğru lahanayı seçmekten geçiyor. Sarmalık olarak satılan lahanalar daha gevşek ve ince yapraklı olur. Elinizle şöyle bir yokladığınızda gevşekçedir. Genelde Karadeniz bölgesinde yetişen yeşilimsi lahanalar (Samsun civarı) sarma yapmaya gayet elverişlidir. 

İzmir Lahanası diye satılan tip lahanalar ile kati suretle sarma yapmaya kalkışmayın. Ben yaptım ve boyumun ölçüsünü aldım :) Bu sıkı yapraklı, damarlı ve kalın kabuklu lahana son derece lezzetlidir ancak yapraklarının dizilişi nedeniyle sarmaya uygun değildir. Kapuska ya da harika turşular yapabilirsiniz.

Doğru lahanayı seçtiğinize inanıyorsanız önce dış tabakadaki bir kaç yaprağı ki bunlar koyu yeşil ve kalındır atın. Lahananızı bütün olarak yıkayın.

Şimdi size yaprakları ayırmak için iki yöntem önereceğim.

İlk yöntem şöyle;

Eğer lahananızın yaprakları teker teker kolayca ayrılıyorsa el ile koparıp sudan geçirin. Büyük bir tencerede kaynamakta olan suyun içine atın ve yapraklar yumuşamaya başlayana kadar; 5-6 dk kadar haşlayın. Yaprakları tencereye azar azar koyun. Bir süzgüde süzdürün. Ancak şunu unutmayın ki sıcak lahanalar birbirini etkileyerek daha da yumuşamasına sebep olur. 

İkinci yöntem ise yaprakları kolay ayrılmayan lahanayı bütün olarak kaynayan su dolu tencereye oturtmak ve yaprakları haşlandıkça parça parça koparmak.



Lahana yapraklarımız ılınırken içini hazırlayabilirsiniz. İster zeytinyağlı, ister kıymalı, acılı, bulgurlu. Canınız nasıl isterse.





Haşlanmış yaprağı resimde görüldüğü gibi iç kısmı size bakacak şekilde yerleştirin. Orta hattaki sert damarı bir bıçak ile keserek çıkartın. Yaprağı iki parçaya ayırın.



Sonra yaprağın orta kısmına iç harcı koyarak asma yaprağı sarar gibi sararak, kapatın. Genişçe bir tencereye dizin. Ben bazen kalın yapraklardan bir sıra en alta ya da en üste koyuyorum. Daha sonra içine sıcak limonlu su ilave edip, biraz sıvı yağ gezdirerek, kısık ateşte pişirin.


Afiyet olsun...























5 yorum:

  1. ELLERİNİZE SAĞLIK BENDE YAPAYIM BARİ CANIM ÇEKTİ

    YanıtlaSil
  2. yemesı sanıyelık ne guzel ayrıntılı anlatmısın elıne sağlık

    YanıtlaSil
  3. Küçükken lahana dolmasını hiç sevmezdim, evde pişince bucak bucak kaçardım. Şimdi olsa da yesem deyip yapamıyorum, sizin tarifle denerim inşallah, ellerinize sağlık, sevgiler...

    YanıtlaSil
  4. Oldukça açıklayıcı ve güzel bir tarif olmuş. Biraz zahmetli olmuştur sizin için ama güzel bir tarif olmuş gerçekten. Ellerinize, emeğinize sağlık.

    YanıtlaSil
  5. süper bir tarif olmuş elinize sağlık

    YanıtlaSil