29 Mart 2014

DOĞAL EV KİMYASALLARI DENEMELERİM...ÇAMAŞIR YUMUŞATICIMIZI KENDİMİZ YAPALIM



Selamlar;

Doğal ev Kimyasalları denemelerim devam ediyor. Geçen postta bulaşık makinesi koku gidericiyi anlatmıştım. 

Hayatımdan ilk çıkarmak istediğim zehirlerden biri de çamaşır yumuşatıcısı. Son durulama suyu ile birlikte makine alıyor ve çamaşırlarda tüm kimyasal kalıyor.Bir daha durulama yapmıyor...

Kafaya taktığımdan mıdır nedir kokusu da son zamanlarda beni rahatsız etmeye başladı. Hamileyken de böyle olmuştum. Reklamlarda muhteşem diye anlatılan koku ben de iğrenç bir mide bulantısı hissi oluşturuyordu.

Kokusuz bebek için olanları da kullandım ama, yok sinmedi yine içime. Bir kaç kez yumuşatıcı kullanmadan yıkama yaptım, bu sefer de kazık gibi çıktı çamaşırlar. Hele yünlüler, eşimle sıkı bir tartışma da yaşadık bu kazık gibi kazaklar yüzünden..

Yine bir kaç farklı site, pinterest araştırmam sonunda en basit, maliyetsiz ve sıfır riskli bir formülü seçtim. Formül dediğime de bakmayın çok basit bir yumuşatıcı muadili :))

İhtiyacımız olanlar 

1 kahve fincanı elma sirkesi (üzüm sirkesi gibi renkli sirkeler çamaşırı zamanla yıpratabiliyor. Bu nedenle beyaz sirke - elma- kullanmalısınız. Ucuz bir tane işinizi rahatlıkla görür)

1 kahve fincanı sirkeyi 1 su bardağına tamamlayacak kadar çeşme suyu

Bir kaç damla hoş kokulu, hoşunuza giden uçucu yağ. (Uçucu yağı aktardan alabilirsiniz. Kullanmasanız da olur.)

1 yemek kaşığı karbonat

Eveet bir su bardağına bir yemek kaşığı karbonatı dökün ve biraz su ile eritin. Üzerine 1 kahve fincanı sirkeyi dökün ve karışımı su ile bir su bardağına tamamlayın. En son olarak da bir kaç damla sevdiğiniz bir uçucu yağdan damlatın. 

Ben farklı farklı yağları denedim. Portakal, gül, menekşe ve sandal ağacı kokularını en çok beğeniyorum. Bu esansları kullanmasanız da olur. 

Sonuca gelelim...

Çamaşırlar makineden çıkınca miss gibi bir koku yayılıyor önce. Sirke kokusu kesinlikle yok, yumuşaklığı ideal...

Esans kokusu belli belirsiz; ancak seneler seneler öncesinden hatırladığımız o elde yıkanıp güneşte kurumuş tertemiz hissi uyandıran tanıdık koku ön planda...

Zehirsiz, yumuşak ve naif kokan çamaşırlar...


NOT: Son 5 denememde karbonat kullanmayı bıraktım. Çünkü kendi çamaşır deterjanımı kendim hazırlamaya başladım. Onun içinde karbonat olduğu için yumuşatıcıya koymuyorum. Aklınızda bulunsun.

10 yorum:

  1. Paylaşım için çok teşekkürler mutlaka deneyeceğim . Ben de yumuşatıcıdan kurtulmak isteyen aama maalesef gene geri dönüp kullanan biriyim , kesin çözüm geldi sanırım :) sevgiler

    YanıtlaSil
  2. Denemenizin sonucunu paylaşırsanız sevinirim, zira her yorum gelişmeyi sağlıyor :)

    Sevgi benden

    YanıtlaSil
  3. Ne kadar faydalı bir bilgi paylaşmışsınız, çok teşekkürler...

    YanıtlaSil
  4. Teşekkür ederim Gamze HAnım, geliştirdikçe sizlerle de paylaşırım. Mesela yünlüler için daha yumuşak bir formül bulmam gerek, onlarda istediğim yumuşaklığı alamadım bu yumuşatıcı ile.

    YanıtlaSil
  5. valla hiç vakit kaybetmeden bugün denedim sonuçtan çok memnun kaldım.sana ne kadar teşekkür etsem azdır.İnşallah eşim terleyince gömleklerim elma sirkesi kokuyor demez.Daha önce bir kaç denemem de bunu söylemişti.bakalım ve görelim.

    YanıtlaSil
  6. bu arada söylemeyi unuttum sayfamdada hemen yazdım yazımı.tabii ki linkini vererek.

    YanıtlaSil
  7. Sevgili Eylem, benim eşim şimdilik sirke kokmadı :) umarım senin eşin de kokmaz... Yazını okudum, teşekkür ederim

    YanıtlaSil
  8. Meltemcim, yorumunu OKledim, ancak şimdi görünmüyor :(( Benim oğlumda da alerjik astım başlangıcı var

    YanıtlaSil
  9. Muhteşem bilgiler paylaşıyorsunus size teşekkür etmeyi borç biliyorum. Sayfanızı sabırsızlıkla ve büyük iştahla takip ediyorum.:)

    YanıtlaSil
  10. Onur duydum Feride Hanımcım

    YanıtlaSil