Selamlar sevgili dostlar;
Narenciye sirkemizin 3. aşamasını nihayet kaleme alıyorum. Sağlık sebepleriyle yazma işi sarktı bu sefer. Umarım bana güvenip de başlayanları yaya bırakmadım. Mahcup olurum doğrusu...
Neyse "Sağlık olsun" deyip anlatıma geçeyim :)
Kısaca özetliyeyim en başından. Temiz 5 litrelik bir cam kavanoza limon, portakal, mandalina kabuklarımızı, üzerini örtecek kadar suyu, bir avuç nohut, bir avuç bulgur, 2 yemek kaşığı toz şeker, 1 çay bardağı sirke koyuyoruz. 15 20 gün boyunca tülbent bağlı bir şekilde her gün tahta kaşıkla karıştırarak olgunlaşmasını bekliyoruz.
Kabuklar iyice dibe çöküp, koku keskinleşene kadar karıştırma işlemine devam ettik.
Evet... 3. aşama olarak Kabukları, bulgur,nohut vsyi süzüyoruz.
Yine temiz bir cam kavanoza ince bir tülbentten tüm kabuk vsyi süzüyoruz. İçine 2 yemek kaşığı irice tuz atıp karıştırıp yaklaşık 40 gün kuytu ve serin bir yerde ağzı sımsıkı kapalı bekletiyoruz.
Ben Mayıs'ın ilk haftasına kadar tutmayı planlıyorum. Dibinde biriken tortu gittikçe belirginleşiyor ve üst kısmı berraklaşıp şeffaflaşıyor gün gün.
4. ve son aşamada görüşmek üzere...
Hoşçakalın...
ellerinize sağlık
YanıtlaSilTeşekkür ederim
SilHarikasın devam diyorum narenciye sirkesi ni en müsait zamanda denemek istiyorum. Şu an evde hiç bir şeyi takip edemiyorum çünkü. Sevgiler
YanıtlaSilİnan çok kolay. Özellikle yazın limonata için sıktığın limon kabuklarından yapabilirsin. Sevgiler
Siloyy mis gibi olmuştur. Ellerinize sağlık
YanıtlaSilHenüz tatma aşamasına gelemedim ama öyle olur umarım.
SilHarika ben ilk bölümlerdeki yazınızı kaçırmışım geri dönüp onlarıda okuyacağım.Nekadar güzel doğal sirke yapıyorsunuz.Çok igimi çekti, acaba hazırlamak için belli aylarımı var?
YanıtlaSilBelli ay yok. Kışın portakal mandalina, yazın ise limon kabuklarını kullanabilirsiniz. Selamlar, teşekkür ederim
Silellerinize sağlık sirke de portakal kullanıldığını bilmiyordum
YanıtlaSilHer tür narenciye kabuğundan yararlanabilirsiniz.
Silsirke sevemedim bir türlü ben limoncuyum :-)))
YanıtlaSil:) Sirkeee, limoonn
Silwow, elinize sağlık
YanıtlaSilMersi canım
SilElde yapılan her şey çok kıymetli... Sirke yapmaya hiç cesaret edenedim... Bu tariflerle inşallah bir gün yaparım...:)
YanıtlaSilAslında çok kolay, sadece sabır gerekli...
SilElma sirkesi yapıyoruz ama narenciyeyi ilk defa duydum:)
YanıtlaSilBen de elma henüz denemedim :)
Silsonucunu merak ediyorum :)
YanıtlaSilMayısın 10'u gibi belli olacak inşallah :)
Sil