Selamlar sevgili dostlar;
Vallahi hafta sonu mutfağım mandıra gibi çalışıyor desem yalan olmaz. Silivri'den gelen süt önce kaynıyor fokur fokur. Bir kısmı oğlana içmelik diye ayrılıyor. Bir kısmı ile yoğurt mayalıyorum. Bazı haftalar lor yapıyorum. Bir ara peynir de yapıyordum ya bu sene yapmadım.
Şimdilerde her hafta bir litre kadar "kefir" de mayalıyorum kendime kadar.
Aslında kefirle tanışmam pek hoş olmamıştı. Bundan tam on sene önce bir gıda fuarına katılmıştım çalıştığım firma adına. O fuarda ortaokul yıllarımdan, annemin de öğrencisi olan çok sevdiğim bir ablayla karşılaştım. Şimdi kendisi çok bilinen bir gıda firmasında genel müdür yardımcısıdır. Her neyse, o zamanlar yine çok bilinen bir firmanın üretim müdürüydü, onlar da fuara katılmıştı ve beraber hem sohbet edip, hem de stantları dolaşıyorduk.
O zamanlar hazır kefir pek bilinmiyor ve market raflarında yeni yeni yer buluyordu. Şimdilerde gayet aşina olduğumuz bir kefir üretici firmanın standına geldiğimizde stant görevlisi yanımdaki ablama "Cildiniz çok sivilceli, bol bol kefir için, çok iyi gelir" deyiverdi pat diye. Firmanın sahibi o sırada ablayı tanıdı ve hürmetle selamlaşınca, epey mahcup oldu hem o abla hem de amirince azarlanan görevli. Ben de onun adına epey utanmıştım... Bir süre ne zaman kefir görsem o olay aklıma geldi ve alıp da tadına bakmadım...
Sonra piyasaya çeşit çeşit kefir çıktı. Aromalıları falan. Oğluma hamileyken bir tane aldım böğürtlenlimiydi ne, hiç hoşuma gitmedi. Almadım da içmedim de bir daha...
Dikkat ediyor musunuz bilmem ama kıyafetler, ayakkabılar gibi, yiyecekler, evde bu yiyecekleri yapma furyası var kadınlar arasında, moda akımı gibi :)
Son günlerin gözdesi de evde kefir mayalamak.Bir denemek istedim ben de. Özellikle de son zamanlarda süt içmek bana rahatsızlık verince.
Ancak kefir mayalamak için öncelikle olgunlaşmış kefir tanelerine ihtiyacınız var. Bunu sürekli kefir mayalayanlardan alabilirsiniz. Sonra bundan kendi mayanızı üretebilirsiniz. Çevremde olmadığı için ben başka alternatifler ararken Gıda Mühendisi, arkadaşım, Makarnacı Tuğbanın ürünleri arasında aşağıdaki hazır mayayı gördüm.
Satın aldım ve haftalardır kendi kefirimi mayalıyorum. Bayıla bayıla da içiyorum. Kefirsiz geçen günlerime de aklıma geldikçe oturup ağlıyorum :P
Uygulama çok basit aslında. Önce mayayı aktif hale getirmek gerek. Ilık süt içinde yaklaşık on saat oda ısısında bekletmek kafi. Daha sonra cam bir kavanoz içine bir litre ılık süt ve aktif maya ekleniyor. Oda ısısında kabaca yirmi saat mayalanmaya bırakılıyor. 4-5 saatte bir karıştırmak gerek.
Süre sonunda zaten o kefirin kokusu ve kıvamını hissediyorsunuz. Kavanozdaki kefiri plastik bir süzgeçten bir sürahiye süzün. Kavanozu bir gece buzdolabında dinlendirin ve soğuk tüketin kefiri.
Süzgecin üzerinde minik karnabahar tanelerine benzer tanecikleri göreceksiniz. Her mayalama sonunda tanecikler hem sayıca artacak, hem de irilik olarak büyüyecek.
Süzgeçte toplanan kefir taneciklerini bir sonraki mayalama için bir minik cam kaba alın. Üzerine yarım çay bardağı yeni mayalanan kefirden ve yarım çay bardağı ılık süt koyarak buzdolabında saklayın. Mayayı bu şekilde bir hafta saklayabilirsiniz.
Afiyet, şifa olsun...
Selamlar
Kefirin faydaları konusunda bir örnek vereceğim; Kayın validem 94 yaşında. Fiziki sağlığı çok iyi. Hep şunu diyor: Beni bu yaşa hemen hemen her gün içtiğim kefir getirdi. Bilmiyorum artık ama kefirin faydalı olduğu bir gerçek.
YanıtlaSilMaşallah :)
SilMerhabalar bende kefir mayalıyorum güzel bir anlatım olmuş. Ellerinize sağlık. Filiz etkinliği için bloguma beklerim. Sevgiler
YanıtlaSilMerhaba Birgülcüğüm. Ben seni hem facebook sayfandan hem de blogundan takip ediyorum. Sevgiler.
YanıtlaSilTeşekkür ederim bu arada
Bir zamanlar ben de yapıyordum,taşınma esnasında mayalar ziyan oldu,sonrasında da yapmadım.Aslında sağlık için gerekliymiş,çocuklarımın da sevdiği bir içecekti,hazırı içmiyorlar,maya bulabilirsem tekrar yapmaya devam ederim.Etkinlikten geliyorum,ben de beklerim,sevgilerimle http://cafemis.com http://cafemis.blogspot.com
YanıtlaSilMerhabalar, şimdi kuru mayalar satılıyor, yeniden yaparsınız üzülmeyin. Ziyaretiniz için teşekkür ederim
SilBilgi için teşekkürler
YanıtlaSilSevgiler:)
Rica ederim, takibe aldım sizi
SilEllerinize sağlık.. O pazen kumaşada bayıldım:)) .Teşekkürler
YanıtlaSil:) O pazen kumaş ne şekilden şekile girdi bir bilseniz, selamlar
SilKefiri süzdüğünüz süzgeçin ağları plastik olması lazım metal olmaması lazım
YanıtlaSilMerhaba Mahzun Prenses, Ben de kefir mayalıyorum benim mayam doğal olandan. Ama bazen nedense kefirim istediğim kıvamı almıyor. Yine de gün aşırı mayalayıp tüketmeye devam ediyorum. Seninle ilk yemek etkinliği zamanında tanışmıştık, uzun zaman olmuş, senden sonra da ben etkinlik yapmıştım. Tekrar blog-larını gezmek keyifliydi. Sevgiler. http://bizimmutfakdan.wordpress.com/ (Eski bloğumu bu adrese taşıdım)
YanıtlaSilÇok teşekkür ederim, o günleri hatırlamak güzel oldu. Selamlar, sevgiler. Sayfanı izliyeceğim
Sil