Selamlar sevgili dostlar;
Hep fanfini fon, cafcaflı tarifler veriyoruz ya, bir de haftada en az bir defa yaptığımız yemekleri es geçiyoruz. Oysa asıl farklılıklar bu her evde pişen, alışılagelmiş, geleneksel tatlarda. Bin bir çeşit mutfakta, bin bir çeşit bulgur pilavı.
Ben evlenene kadar farklı bulgur pilavı pişirirdim, annem gibi. Evlendikten sonra eşimin annesinin yaptığını da yapar oldum sık sık. Hele kendi çiftliklerinden gelen bulgur ile yapılan pilav şahane... Anneannem ise daha başka yapardı...
Annem sebzeli yapar bulgur pilavını. Önce soğanını kavurur, sonra orta irilikte doğranmış yeşil biber ve küp doğranmış domatesi ilave eder. Domates suyunu salıp, biberler yumuşayınca göz kararı laynar su ilave edip, tuzunu ayarlayıp 5 dk tencerenin ağzı kapalı sebzeleri iyice yumuşatır. Sonra bulgurları ekler ve bulgurları örtecek şekilde sıcak su ile su miktarını ayarlar. Kapağı kapalı olarak, bulgur suyu çekene kadar pişirir. Besleyici mi besleyici...
Kayınvalidem ise önce tereyağında / zeytinyağında bulgurları bir güzel kavuruyor. Sonra sıcak su ekleyip, tuzunu ayarlıyor. Ağzı kapalı şekilde suyunu çekene kadar pişiriyor. Çok leziz...
Anne annem ise ince doğradığı soğanları zeytinyağında hafif kavurudu. Ardından da bulgurları, ekler ve kavurmaya devam ederdi. Ardından suyunu ve tuzunu ayarlar, kısık ateşte, bulgurlar suyunu çekene kadar ağzı kapalı pişirirdi...
Siz de farklı bir yönteminiz var ise paylaşın olur mu?
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder